Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rekorddontogeto_veradas

Rekorddöntögető véradás

Négy évvel ezelőtt úgy döntött az Országos Vérellátó Szolgálat, hogy feleleveníti a régi idők véradó napjainak ünnepi hangulatát, és megrendezi az első Retro Véradást a Városmajorban. A kezdeményezés nem várt sikert hozott, olyan nagy volt az érdeklődés, hogy már röviddel a nyitás után további vérvételi ágyakat kellett felállítani.
Így indult el egy újabb hegyvidéki hagyomány, amely mára az ország legnagyobb véradásává nőtte ki magát – mesélte Braun Helga, az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs vezetője. Mint elmondta, tavaly 1039 jelentkezőből 812-en adhattak vért, ezért a szervezők úgy határoztak, az idén minden eddiginél többet, összesen harminc vérvételi ágyat állítanak fel, ami ötszöröse az egyébként máshol megszokottnak.
A döntés helyesnek bizonyult, a Retro Véradás látogatottsága minden előzetes várakozást felülmúlt, ugyanis az elmúlt negyven évben egyszer sem volt magyarországi véradáson 1204 jelentkező. Közülük 957-en adhattak vért. Elutasítani főképpen az alacsony hemoglobinszint miatt kellett, ez ugyanis kizáró ok.
A levett vért utólag szűrik, s ha kimutatnak valamilyen fertőzést – ilyen a HIV, a szifilisz, a hepatitis B és C –, arról értesítik a véradót. Ez egyébként szinte soha nem fordul elő, jellemzően olyanok jönnek, akik tisztában vannak egészségi állapotukkal – hangsúlyozta Braun Helga, aki szerint örömteli, hogy rengeteg harminc év alatti fiatal jelent meg a Városmajorban, a donorok huszonegy százaléka ráadásul először feküdt a vérvételi ágyba.
„Az ország biztonságos vérellátásához naponta ezerötszáz-ezerhétszáz egység vérre van szükség, ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan legyenek új véradóink. Ebben segít a Retro Véradás is” – emelte ki a kommunikációs vezető.
A helyszínen vért adók Retro Menüt, valamint ajándékcsomagot kaptak, és 18 év alatti gyermekeik sem távoztak üres kézzel.

-ály