Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egeszsegnap_gyerekeknek_es_felnotteknek

Hegyvidéki Ősz - Egészségnap gyerekeknek és felnőtteknek

Nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is teljes képet kaphatnak testük állapotáról a Hegyvidéki Önkormányzat őszi egészségnapján, szeptember 28-án 10 és 15 óra között. Hogy mekkora jelentősége van a szűrővizsgálatoknak és a prevenciónak, arról dr. Madarasi Anna, a Szent János Kórház gyermekosztályának vezetője beszélt lapunknak.

Sokszor hallani, hogy fontos idejében fényt deríteni a betegségekre. Milyen következményekkel járhat, ha ez nem történik meg?

– Ha időben felfedezünk valamit, amikor még nem történtek visszafordíthatatlan, maradandó károsodások a szervezetben a betegség miatt, sokkal jobb pozícióból indulunk. Egy magasvérnyomás-betegség esetében, ha azt már rögtön az elején kezelni tudjuk, későbbre várhatók az érszövődmények. De így van ez a gyerekkori egyes típusú cukorbetegségnél is, amikor inzulint kell adni: ha időben és jól kezeljük, akkor lassíthatjuk a szövődmények kialakulását.

A szülők nem félnek attól, hogy gyereküknek valamilyen fel nem fedezett betegsége van?

– Már több éve részt veszek az egészségnapokon, egyáltalán nem tapasztalok félelmet. Nagyon sok a gyermekprogram, és ha már ott vannak az apróságok, akkor a szűrővizsgálatokra is elhozzák őket. Emellett az egészségnevelés is fontos szerepet kap. A többi között gyermek-újraélesztési bemutatót tartunk, amelyen elmagyarázzuk, mit kell tenni életveszély esetén, de a pszichológiai és a gyereknevelési tanácsadásnak is igen jó a visszhangja. Kiemelten odafigyelünk a súlyos mozgásszervi betegségekre. Például egy lábboltozati rendellenességgel élőnek ragyogó alkalom az egészségnap, hiszen nem kell heteket várnia arra, hogy kiderüljön, szükséges-e talpbetétet hordania, vagy sem.

Vannak olyan gyerekek, akiknek kifejezetten javasolja, hogy részt vegyenek a szűrővizsgálatokon?

– Azokban a családokban, amelyekben cukorbetegségben, magas vérnyomásban szenvedő él, különösen javasolt a szűrővizsgálat. Nem mindenki tart otthon vérnyomásmérőt. Főleg tinédzsereknél kell erre figyelni, és rendszeresen szűrni. A felnőttkori cukorbetegek száma drasztikusan nő, ezért náluk is fontos az odafigyelés. A koleszterin megint csak nem okoz klinikai tüneteket, főleg nem gyermekkorban.

Rendszeres résztvevője az egészségnapoknak. A tapasztalatok szerint a látogatók mindig nagyon jól érzik magukat, annak ellenére, hogy komoly vizsgálatokon vesznek részt. Orvosként mi a véleménye a rendezvényről?

– Igen jó kezdeményezés az önkormányzat részéről, és a hangulat is mindig kiváló! Fel kell hívni a figyelmet arra, mi magunk mennyit tehetünk az egészségünkért, és ez remek alkalom erre. Borzasztóan fontos, hogy egy országnak milyen az egészségkultúrája, igenis oda kell figyelni arra, mit eszünk, mennyit mozgunk, milyen a mentális állapotunk!

BM