Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Oszinte_es_baratsagos_Ritmusorszag

Hegyvidéki Ősz - Őszinte és barátságos Ritmusország

Ki gondolná, hogy fazékkal, fakanállal és egyéb, a háztartásban is megtalálható eszközökkel, továbbá a képzelet erejével euforikus világot teremthetünk? A Tititá ezt a világot Ritmusországnak nevezi. Milyen ez a hely, és miben különbözik a valóságtól? Novák Péter mesélt nekünk minderről.


Honnan jött az ötlet, hogy háztartási eszközökkel hívják zenélni a csemetéket?

– A gyerekkorunkból, hiszen az is így telt. Bármiből hangszer lett, meg persze bármi más, ahogy a kedves fantázia megkívánta! Nyilván életkori sajátosság lenne az ilyetén világteremtés, és nem örülök a feltételes módnak, hogy immáron kikopóban a felfedezés öröme. Semmit nem bízunk a véletlenre, így a srácok képzeletét sem. Pedig mily közhelyesen legendás annak ereje... Ezt pedig nem szeretnénk veszni hagyni, hiszen megőrzése rengeteg problémán segít át.

Tamkó Sirató Károly a hetvenes évek ifjúságának nagy kedvence volt. Az ő művei képezik 2013-ban a Tititá előadásainak gerincét. Miért pont rá esett a választásuk?

– Mert én is a hetvenes években cseperedtem, a többi között Tamkó versein. Nem fogott rajtuk az idő, érdekesek, érvényesek, tele leleménnyel, nyelvi bravúrral. Öntudatlanul gazdagítják amúgy elsekélyesedő, lepusztuló, szegényes szókészletünket.

A gyerekeket a zene erejével repítik Ritmusországba. Milyen ez a hely?

– Élhető, szemben a valósággal. Tiszta, morális, átlátható, őszinte, barátságos – napestig sorolhatnám korunk anomáliáit. Természetesen tartom, hogy az idea tükrözhető, és a jelen rendszer hibái kijavíthatók. Mindig úgy tekintek a gyermekközönségre, mint az emberi lélek leendő mérnökeire. Nagy feladat vár rájuk: rendbe rakni azt, amit tönkretettünk!

Hamarosan a Hegyvidékre varázsolják ezt a világot. Mire számíthatnak a gyerekek?

– Mire számíthatnak a szülők? Egyre kevesebb pozitív értelemben meghatározó élménnyel ajándékozzuk meg gyerekeinket. Nincs már türelmünk, vagy a lehetőségek szűkültek, ki tudja? A Kultúrpart Csoport társulata nem is erre keresi a választ. Életre szól mindaz, amivel a néptánc, a népzene, majd az ezek kapcsán induló előadói pályánk számos műfaja megajándékozott minket. Mintakövető társadalomban élünk, és mi jó receptet kaptunk a létezéshez. Ezt kívánjuk átadni munkáinkban.