Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egeszseges_Hegyvidek_honlap

Egészséges Hegyvidék

A nyári szünet után folytatódnak az Egészséges Hegyvidék programsorozat eseményei: a szabadegyetem előadásai és a hozzájuk kapcsolódó prevenciós szűrőszombatok, valamint a kismamatorna és az iskolai lisztérzékenység-szűrés. Újra várja a betegeket a „SzívSN a keringési betegségek megelőzéséért mozgalom” a Hegyvidéken, a kismamák és várandósok pedig a „Szoptass könnyedén!” rendezvényeit látogathatják. Bővült az Egészséges Hegyvidék honlap kínálata, mostantól három vadonatúj oktatóvideót nézhetnek meg az érdeklődők.

Fontosnak tartja és folytatja a prevenció és az egészséges életmód népszerűsítését a Hegyvidéki Önkormányzat, amely májusban szakmai szervezetek, köztük a Budai Egészségközpont, az Országos Gerincgyógyászati Központ, valamint a DayMed Kft. közreműködésével meghirdette az Egészséges Hegyvidék programsorozatot. A kezdeményezés egyrészt összefogja a kerületben már működő ingyenes lakossági egészségügyi szolgáltatásokat, továbbá újabb rendezvényeket hirdetett meg.
Szeptemberben újra indul a nagy sikerű Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem. A MOM Kulturális Központ kupolatermében minden hónap utolsó csütörtökén 17 órától az előre meghirdetett betegségtípusról, a kezelés és a megelőzés lehetőségeiről tartanak előadást a kerületben dolgozó orvosok.
A szabadegyetem előadása után két nappal a Szent János Kórházban prevenciós szűrőszombaton vehetnek részt az érdeklődők. Itt nyolc alkalommal különböző betegségeket megelőző ingyenes vizsgálatokat végeznek és tanácsadást adnak a szakemberek. Elsőként az őszi egészségnapon várják a lakosságot, a szűrőszombatok nyitó rendezvényén több tucat szűrést lehet igénybe venni – természetesen szintén ingyenesen.
Népszerű a SzívSN Országos Betegegyesület és a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának együttműködésével még tavaly elindított betegsegítő program. A „SzívSN a keringési betegségek megelőzéséért mozgalom” a Hegyvidéken elnevezésű program keretében a szakemberek nem csupán a keringési betegségek megelőzésére törekednek, hanem lehetővé válik a már fennálló betegségek mielőbbi kezelésének megkezdése is.
Folytatódik a „Szoptass könnyedén!” sorozat, továbbá a Böszörményi út 8. alatti Jaczó Tornastúdió támogatásával működő kismamatornára is várják a jelentkezőket. A másodszor meghirdetett lisztérzékenység-szűrés során az idei tanévben is több száz első osztályos kisdiákot vizsgálnak ki a Hegyvidéki Önkormányzat, valamint a szolnoki és a XII. kerületi Lisztérzékenyek Egyesülete jóvoltából.
Az ősz egyik újdonsága az októberben induló betegkövető rendszer. A DayMed Kft. szolgáltatását elsőként ezer asztmában és COPD-ben szenvedő kerületi lakos igényelheti. Ők egyebek közt tájékoztatást kapnak betegségükről, valamint a gyógyulás és a további egészségromlás megakadályozásának lehetőségeiről.
Szintén októberben indul a Budai Egészségközpont és az Országos Gerincgyógyászati Központ közreműködésével az Idősek Egészség Iskolája program a Kulturális Szalonban, amit minden hónap harmadik szerdáján délután 2-kor rendeznek. A témák az idősebb generációt érintő egészséges életmód, egészségmegőrzés egyes fontos területeit járják körbe.
A www.egeszsegeshegyvidek.hu honlap három videóval gazdagodott. Az Országos Gerincgyógyászati Központ néhány perces kisfilmjeiből kiderül, hogyan kell megfelelően beállítani az irodaszéket, milyen gerinckímélő gyakorlatokat lehet elvégezni munka közben az íróasztal mellett, és miképpen javíthatunk a tartásunkon, ami segít megelőzni későbbi mozgásszervi betegségeket.

MM.