Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsabban_mint_a_fogaskereku3

Gyorsabban, mint a fogaskerekű

A hegyvidékiek szeretik a kihívásokat, amit mi sem bizonyít jobban, mint a tizenharmadik alkalommal megrendezett Előzd meg a fogaskerekűt! túra-, kerékpár- és futóverseny elsöprő sikere. Budapest legnagyobb szintkülönbségű pályáját futva, biciklin vagy éppen kutyájuk kíséretében közel kétezren teljesítették. Közülük huszonkettő meg is előzte a menetrend szerint közlekedő fogaskerekűt.

A Diós árok annyira meredek, hogy elég egy rossz mozdulat, és könnyen hátradőlhet az ember – mondta tréfásan Kácser Zita, de nem csak a futás abszolút női győztese emlékezett meg külön is pár kedves szóval az „Előzd meg a fogaskerekűt!” verseny legnehezebb részéről. Hasonlóképpen vélekedett a leggyorsabb férfi futó, a kenyai Julius Lagat: szerinte ilyen pályán nincs helye a taktikázásnak, az nyer, aki a legjobban akarja a győzelmet.
Idén is az Európai Mobilitási Héthez csatlakozva hirdette meg a Hegyvidéki Önkormányzat és a kerületi sporteseményeket szervező Hegyvidéki Szabadidősport Kft. a hagyományos túra-, kerékpár- és futóversenyt. Jelentkezőből ezúttal sem volt hiány, mintegy kétezren vállalkoztak arra, hogy teljesítik a négy kilométeres útvonalat. Már Budapest legmeredekebb, 325 méteres szintkülönbségű pályája is elég nagy kihívás, ám a résztvevőknek a fogaskerekű menetrend szerint járó szerelvényét is meg kell(ett volna) előzniük.Gyorsabban_mint_a_fogaskereku1
Ez az idén négy női és tizennégy férfi kerékpárosnak, valamint négy férfi futónak sikerült, de legalább ekkora elismerés illeti a többieket, akik túrázva, futva, négylábú kedvencükkel – a tavalyi sikert látva újra megrendezték a „kutyafutta” versenyt – vagy biciklivel vágtak neki a távnak. A feladat koránt sem volt egyszerű, ami a győztesek nyilatkozataiból is kitűnik.Gyorsabban_mint_a_fogaskereku2
Juhász Zsolt, a kerékpáros futam és a kategória abszolút férfi bajnoka – az összesítés alapján a futók és a biciklisek között a leggyorsabb három-három női és férfi indulót külön is értékelték – elmondta, hogy első alkalommal állt rajthoz a versenyen, ráadásul a pályát sem ismerte, így nem számított a Diós árok embert próbáló meredekségére.
„Hegyikerékpárosként hozzászoktam az emelkedőkhöz, ez a szakasz azonban alaposan megizzasztott, alig vártam, hogy túl legyek rajta. Szerencsére jól tudtam együtt dolgozni a csapattársaimmal, a végül második helyezett Vígh Zoltánnal és a harmadik Árvai Attilával, így gyorsan átlendültem a holtponton” – foglalta össze tapasztalatait a Waberer’s Areus Cube MTB Team magyar bajnok versenyzője.
Három éve a 18 éven aluliak, két esztendővel ezelőtt pedig a felnőttek mezőnyében nyert aranyérmet a nők között elsőként befutó Kormos Veronika. „A három győzelem közül talán a mostani a legsimább, bár az is igaz, hogy a Diós árok megint kemény dió volt. Jól bírtam erővel, és amikor a nagy emelkedő vége felé egy pillanatra hátranéztem, örömmel láttam, hogy a közelben nincs női versenyző. Ettől kezdve már csak arra figyeltem, hogy tartsam a lépést a fiúkkal, ugyanis szerettem volna minél jobb időt menni” – mesélte a belga Sengers Ladies Cycling Teamet képviselő sportoló, aki a nők közül egyedüliként tudta megelőzni a fogaskerekűt.
Újdonság, hogy az abszolút összesítés első három helyezettje pénzjutalomban részesült, rajtuk kívül valamennyi kategória dobogósai érmet és ajándékot kaptak, és mindenkinek járt a rendezvény logójával ellátott póló, valamint ásványvíz és egy Szamos-csokoládé. A már célba érkezőket és a szurkolókat látványos és érdekes családi programok várták, no meg az elmaradhatatlan tombolasorsolás, amelyen értékes nyeremények találtak gazdára.

(sm) 

A leggyorsabbak

Futás, abszolút kategória, nők: Kácser Zita, Vincze Zsófia, Szlovencsák Nóra. Futás, abszolút kategória, férfiak: Julius Lagat, Bene Barnabás, Csere Gáspár. Kerékpár, abszolút kategória, nők: Kormos Veronika Aranka, Tache Marike, Al Saidi Leila. Kerékpár, abszolút kategória, férfiak: Juhász Zsolt, Vígh Zoltán, Árvai Attila.