Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Keruleti_utepitesek_jardajavitasok1

Kerületi útépítések, járdajavítások

Szeptember második felében a Hegyvidék több pontján útépítésekbe kezdett az önkormányzat. A nagyfelületű útpálya-rekonstrukciók mellett folytatódnak a kátyúzások, valamint a járda- és lépcsőjavítások is, míg a Sárospatak utcában biztonságtechnikai fejlesztésre lehet számítani. A munkálatok több szakaszban, a tél beálltáig folytatódnak.

Elkezdődött az önkormányzat őszi útfejlesztési programja, amelynek keretében nem csupán a balesetveszélyes út-, járda- és lépcsőhibákat javítják ki, hanem nagyobb beruházásokat is végeznek. Elsőként az Őzike Óvoda előtti, mintegy hetven méter hosszú, erősen töredezett burkolatú útszakaszt aszfaltozták le újra, mindössze egy hétvége alatt, így a munkálatok nem zavarták az óvodásokat és a gyermeküket az intézménybe kísérő szülőket.Keruleti_utepitesek_jardajavitasok2
Még a nyár elején megkezdték a Széchenyi-emlékhelytől lefelé vezető kétkaros lépcső felújítását. A felső rész az iskolai szünet alatt elkészült, az alsó lépcsőkarok rendbetétele jelenleg zajlik. Ennek részeként az elmozdult és fugahiányos, ezért balesetveszélyes lépcsőfokokat először teljesen visszabontják, majd a technológiai előírásoknak megfelelően ismét a helyükre rakják. Ezzel a megoldással hosszú távon biztosítható a lépcső biztonságos használata.

Felújítják a János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz vezető futójárdát. A gumiburkolatot felszedik, az elcsúszott futólapok ágyazatát pedig újraépítik. Ezt követően a továbbiakban is használható burkolati elemeket visszahelyezik, a rossz állapotúakat pedig kicserélik. Szó van arról is, hogy – a Normafa-fejlesztés részeként – a futójárdát egészen a buszvégállomásig meghosszabbítják.
Jó hír a környéken élőknek, hogy az önkormányzat teljes hosszában aszfaltra cseréli a Schwartzer Ferenc utca kiskockakő burkolatát. A fejlesztésre azért van szükség, mert a számtalan közműépítés miatt szinte lehetetlen megfelelően újrarakni az egyébként is meglehetősen csúszós kövezetet. Az aszfaltozás után feleslegessé váló kövek az önkormányzat raktárába kerülnek, az értékes építőanyagot ismét felhasználják műemléki jellegű fejlesztésekkor.

Lakossági kérésre négy meglévő fekvőrendőrt épít át az önkormányzat a Sárospatak utcában. A régi típusú, kockakőből kirakott sebességcsillapító bordák ugyanis túlságosan meredekek, s bár a forgalmat hatékonyan lassítják, elfordulhat, hogy kárt tesznek az autókban. Ezért döntés született arról, hogy a régiek helyén az Útügyi Műszaki Előírásoknak megfelelő, szabványos méretű fekvőrendőröket alakítanak ki, méghozzá a jobb láthatóság érdekében piros térkőből.
Megkezdődik az Irhás árok felső részének átépítése is, a következő hetekben a Kakukkhegyi út és a játszótér közötti szakasz újul meg. Helyére kerül a ma még hiányzó útszegély, míg a kátyús útpálya teljes egészében sima felületű aszfaltréteget kap. A beruházásnak köszönhetően jelentősen javul a közlekedésbiztonság, valamint könnyebben elérhető a környéken működő két óvoda.
Az útfejlesztések mellett folyamatosan zajlanak a kátyúzások, az idén közel háromezer kisebb-nagyobb úthibát szüntetett meg az önkormányzat. Ami a kisebb javításokat illeti: hamarosan eltüntetik a Böszörményi úton a Szamos cukrászda előtti járdahibát, a György Aladár utca 40/b közelében bekövetkezett útbeszakadás nyomait, valamint a Kék Golyó utca 20. melletti díszburkolat-süllyedést.
Rövidesen befejeződik a Laura és a Mátyás király út között a vízelvezetést megoldó „K” szegély építése. Ugyancsak megjavítják a Szent János Kórház melletti parkolóban kidöntött korlátot, illetve a járdaburkolat repedését.
Megszüntetik a balesetveszélyt a Csiga és a Csorna lépcsőn, kijavítják a töredezett lépcsőfokokat, valamint a korlátokat. Lakossági kérésre elkészül a Rácz Aladár út 158. melletti útszakasz megépítése, valamint az útpálya-szélesítés a Sztehlo Gábor utcában. Ez utóbbira azért van szükség, mert a parkoló autóktól nem lehet biztonságosan közlekedni a járdán.
Folytatódik a Városmajor utcai járda felújítása, ezúttal a páros oldalon, a Csaba utcáig kap esztétikus burkolatot a forgalmas gyalogjáró. A Hegyalja út és a Liptó utca közötti szakaszon új aszfaltburkolatot építenek a Koszta József utcában, a Kakukk út 26. előtt pedig szilárd burkolatú útpálya készül. A gyalogosok biztonságának további javítását szolgálja, hogy az Alkony úti, télen meglehetősen csúszós falépcső helyett korszerű lépcsőt alakítanak ki térkőből és betonból.
Az Avar utca felé eső oldal átépítésével lezárul a Csörsz utcai parkolósáv felújítása, a munkálatok során ezen a részen a korábban gyakorta előforduló sárképződést is megszüntetik. A következő hetekben több helyszínen pótolják az ellopott, illetve megsérült parkolásgátló oszlopokat, ami hozzájárul ahhoz, hogy az érintett területeken helyreálljon a szabályos parkolási rend.
Az őszi útfejlesztési program második szakasza október végén kezdődik. A munkálatokról az önkormányzat folyamatosan tájékoztatja majd a hegyvidékieket.

(k.)