Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Plasztikus_rajzok1

Plasztikus rajzok - Varga Imre szobrászművész grafikakiállítása

Rövidesen betölti kilencvenedik életévét Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész. A kerek születésnapot több különböző rendezvénnyel köszöntik, ezek bevezetője volt a Hegyvidék Galériában megnyílt tárlat, amelyen a Koller Galéria, magángyűjtők, Ruska Judit és Szelényi Károly fotóművészek gyűjteményéből való Varga-grafikákból láthattunk válogatást tíz napon át.
A megnyitón Pokorni Zoltán elmondta, diákéveinek meghatározó művésze volt a szobrász. „Varga Imrére, aki akkoriban nemcsak Budapesten, de a nagyvilágban is a »Köztéri Szobrásznak« számított, nagybetűkkel, mindnyájan felnéztünk, és büszkék voltunk rá. Számunkra megtiszteltetés, hogy ez a kiállítása a Hegyvidék Galériában kapott otthont” – fogalmazott a polgármester.
Kratochwill Mimi művészettörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy Varga Imre végre hazatért. „Igaz ugyan, hogy az ötvenes évek óta a Hegyvidéken él, mégis ez az első tárlata a kerületben” – mondta. Hozzátette, hogy csupán a Farkasréti temetőben láthatjuk a szobrász néhány munkáját, másoké mellett például Básti Lajos, vagy Honthy Hanna síremlékét, ám a sírkerti alkotásoknál ritkán tüntetik fel a készítő nevét.Plasztikus_rajzok2
Varga Imre első egyéni kiállítását 1967-ben rendezte Budapesten. 1972-ben a Tihanyi Múzeumban nyílt gyűjteményes tárlata, ettől kezdve Európa majdnem minden rangos képzőművészeti eseményén részt vett munkáival. 1973-ban Kossuth-díjat kapott, 1982-ben Herder-díjjal tüntették ki. Az Európai Akadémia tagja. 1983 óta állandó kiállítása működik Óbudán, a Laktanya utcában.
A francia kormány 1989-ben a Művészetek és Bölcsészettudományok Érdemrendjének Parancsnoki jelvénye kitüntetést, az olasz köztársasági elnök 1996-ban az Olasz Köztársasági Érdemrend lovagi keresztjét adományozta neki. Tavaly vette át a Magyar Újságírók Szövetsége Kerényi Jenő-díját. Mintegy háromszáz alkotását helyezték el hazai és külföldi tereken, templomokban, középületekben. Szobrai állnak Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában és Izraelben.Plasztikus_rajzok3

JE