Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az_elso_magyar_Waldorf-iskolara_emlekeztek1

Az első magyar Waldorf-iskolára emlékeztek

Hazánk első Waldorf-iskolája 1926-ban a Hegyvidéken kezdte meg működését. Az újpesti Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kezdeményezésére emléktáblát avattak november 10-én a Gaál József út 21-es számú ház falán.Az_elso_magyar_Waldorf-iskolara_emlekeztek2Az egykor szebb napokat látott épület dr. Nagy Emil ügyvéd tulajdonában állt. Az ő harmadik felesége Göllner Mária volt, aki 1924-ben ismerkedett meg Svájcban Rudolf Steinerrel, az antropozófia meglapítójával, és ezt követően vált a Waldorf-szellemiségű oktatás hazai szószólójává. Sikerült megnyernie férjét is az ügynek, aki iskolai célokra átadta a Kissvábhegy oldalában álló, hatalmas kerttel rendelkező, úszómedencés villájukat, méghozzá úgy, hogy az épülettel kapcsolatban felmerülő költségeket továbbra is ő finanszírozta.
Németországból hívtak pedagógusokat, akiknek azonban a munkája politikai okokból ellehetetlenült, és 1933-ban visszatértek hazájukba. Az iskola be is zárt; ezt követően Göllner Mária családanyai teendői mellett foglalkozott a rábízott fiatalokkal a Gaál József úti házban. Bár az intézmény mindössze hét évig működött, az elsőbbséget nem lehet elvitatni tőle.
Az épület, amelynek falán elhelyezték az emléktáblát, hatalmas zöld terület közepén, sűrű fák között bújik meg, ezért csak a kifejezetten ez iránt érdeklődők előtt tárulhat fel, milyen csodálatos lehetett egykor az iskola és a hozzá tartozó kert.

B. A.