Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szenior sakkbajnok

Hatvan sakkozót, köztük mestereket megelőzve Szabolcsi János nyert a hatvan éven felüliek számára meghirdetett Országos Szenior Rapid Egyéni Sakkbajnokság döntőjében. Az 1958 óta a Hegyvidéken élő győztessel beszélgettünk.

Különleges karácsonyfa a vadaspark lakóinak

Advent, az ünnepi készülődés a Budakeszi Vadaspark életét is áthatja. Programok sora segít abban, hogy ilyenkor se legyen unalmas egy kiadós séta a lombjukat vesztett fák között.

Mindenkit fenyeget a Parkinson-kór

Egy mind többeket érintő betegségről, a Parkinson-kórról tartott előadást dr. Német Rozália neurológus, az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi óráján. A szakember a betegséggel kapcsolatos félreértéseket is eloszlatta.

Apró ajánlatok adventre

Az ünnepvárás heteiben kellemes foglalatosság lehet finom aprósüteményeket készíteni. Ezeket aztán jól záródó, lehetőleg fémdobozban tartsuk, hogy később felhasználhassuk akár kedves ajándékként, akár vendégváró figyelmességként!

„Kellett a női gondoskodás!” – A MOM Sport sikersztorija

A mínuszról kellett építkezniük, mások hibáiért kértek bocsánatot, s bizony, rengeteget dolgoztak azért, hogy a létesítmény ma Budapest egyik legjobb vizessport- és rendezvénycsarnoka legyen. Matt Bianco-koncertet rendeznek, folyamatosan bővítik szolgáltatásaikat, partnereikkel már 2017-re kötnek szerződéseket. Buranits Ildikóval, a MOM Sport igazgatójával beszélgettünk a sikerekről és arról, hogy mit kér majd az igazi Mikulástól, aki december 6-án látogat el hozzájuk.

Szeretet képekben

Örök emlékekkel, felejthetetlen élményekkel, profi képekkel és az adományozás őszinte örömével gazdagodtak azok, akik részt vettek a MOM Park Bevásárlóközpont karácsonyi fotózásán. A kamera elé állók a daganatos és krónikus betegségben szenvedő gyerekek arcára mosolyt csaló Bátor Tábor Alapítvány tevékenységét támogathatták.

Táncra perdül a MOM Kulturális Központ

A Nemzeti Táncszínház, amely elköltözött a budai várból, 2015 októberében foglalja el új bázisát, a Millenáris Teátrumot. Az átmeneti időszakban a profi táncosok színvonalas előadásaikkal a MOM Kulturális Központ közönségét is a megörvendeztetik. Lapunknak Ertl Péter ügyvezető igazgató mesélt az intézmény jelenéről, jövőjéről, valamint arról, hogy milyen műsorok várják a hegyvidékieket.

Éjszaka a Földön Lackfi Jánossal

Hányan voltunk? Sokan. Nagyon sokan. A MOM Kulturális Központban szálltunk be. Lévai Balázs az anyósülésen foglalt helyet, mi, utasok, hátul. Aztán megérkezett a sofőr is, Lackfi János. Egy darabig a visszapillantóból néztük egymást, majd hirtelen gázt adott, és elkocsikáztunk a világ végére. Ő pedig közben a volán mögött csak mesélt és mesélt. Magáról és arról, hogy milyen az Éjszaka a Földön…

A hegyvidéki egészségügy 300 éve

Rendhagyó módon helytörténeti előadást hallgathattak meg az érdeklődők az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem novemberi összejövetelén. Balázs Attila, a helytörténeti gyűjtemény vezetője négy kerületi kórház bemutatásával adott ízelítőt a hegyvidéki egészségügy 1710 és második világháború közötti históriájából.

Születésnapi emléktábla mesterjeggyel

Hetvenöt évvel ezelőtt épült a Magyar jakobinusok tere 2–3. alatti társasház. A születésnap alkalmából a lakók emléktáblát avattak a házat tervező építész, Hegedős Károly tiszteletére.

Operarendező kapta a MOME díját

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem saját díjával tüntette ki a kortárs magyar operajátszás és oktatás kiemelkedő alakját, Kovalik Balázst. A társművészetek iránt nyitott, kísérletező kedvű rendezőre példaként tekint a hegyvidéki felsőoktatási intézmény.

Összefogtak a bajban a hegyvidékiek

Drámai helyzet alakult ki az időjárás miatt december első napjaiban a Normafánál és környékén. A nagy mennyiségű ónos eső ráfagyott a fákra, a jég súlya alatt leszakadó, akár karvastagságú ágak miatt időlegesen több utcát le kellett zárni. A hegyvidékiek összefogtak a vészhelyzetben: a tömegközlekedést használók számíthattak autós szomszédjaik segítségére, több áram vagy fűtés nélkül maradt lakót idegenek fogadtak be otthonaikba, míg az időseknek élelmiszert, gyógyszereket vittek.

Több tucat út és járda újult meg az idén

Évzáró ülést tartott a kizárólag út-, járda- és lépcsőépítésekre, közterületi fejlesztésekre fordítható kommunális adó felhasználását koordináló Hegyvidéki Útfejlesztési Testület. A megbeszélésen sorba vették az idén elvégzett munkákat, valamint szóba kerültek a jövőre esedékes tervezett fejlesztések.

Biztonságos Hegyvidék

Az Országos Kriminológiai Intézet a kerületi rendőrkapitánysággal, valamint az iskolákkal együttműködve anonim bűnmegelőzési vizsgálatot végzett ez év tavaszán a hegyvidéki középiskolások körében. Ezek eredményeit ismertették a Barabás Villában rendezett közbiztonsági fórumon.