Apró ajánlatok adventre
Az ünnepvárás heteiben kellemes foglalatosság lehet finom aprósüteményeket készíteni. Ezeket aztán jól záródó, lehetőleg fémdobozban tartsuk, hogy később felhasználhassuk akár kedves ajándékként, akár vendégváró figyelmességként!
Marcipános napraforgók
Igazi adventi, kellemes csemege, amihez 25 deka finomlisztet elmorzsolunk 7,5 deka porcukorral és 12,5 deka puha vajjal vagy sütőmargarinnal. Ebbe kis fészket mélyítve 1 tojással és 1 csipetnyi sóval összegyúrjuk, ha túl kemény lenne a tészta, kevés tejföllel könnyíthetünk rajta. Folpackba bugyoláljuk, és 2 óra hosszat hűtőszekrényben pihentetjük.
Ezután hozzálátunk a töltelék elkészítéséhez: apróra vágunk 5 deka aszalt sárgabarackot, majd reszelőn lereszelünk 5 deka marcipánmasszát, és 5 deka porcukorral, 5 deka vajjal vagy sütőmargarinnal, 1 tojással krémesre keverjük. A krémhez hozzáadunk még 5 deka darált mandulát, 1 kiskanál étkezési keményítőt, 1 narancs lereszelt héját és a felaprított aszalt sárgabarackot, s ezekkel a hozzávalókkal is kikeverjük.A tésztát megfelezzük, az egyiket enyhén belisztezett gyúrólapon 30x25 centisre nyújtjuk ki, és 5 centis négyzetekre szabjuk. Mindegyiknek a közepére kb. fél kiskanálnyi marcipános masszát halmozunk. A kis négyzetek sarkait a töltelékig bevágjuk, majd minden másodikat ráhajtjuk a töltelékre, így nyeri el a napraforgóformát. A másik tésztalapot ugyanígy készítjük elő.
Ezután sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben, közepesnél kicsit nagyobb lángon (200 fokon) 14 percig sütjük. A napraforgócskákat vékonyan megkenjük 15 deka megforrósított sárgabaracklekvárral.
Csokoládés-mandulás karácsonyváró
Ez az édesség arról híres, hogy épp karácsonyra válik a legfinomabbá – a végén kiderül, hogy miért. Felolvasztunk 10 deka étcsokoládét 1 deci főzőtejszínben, és lehúzzuk a tűzről. Közben 25 deka őrölt mandulát összeforgatunk 15 deka kristálycukorral, 1 csipetnyi sóval, fél mokkáskanál őrölt fahéjjal, 1 késhegynyi szegfűszeggel, 2 evőkanál keserű kakaóporral és 2 evőkanál finomliszttel. Ezután 2 tojásfehérjét kemény habbá verünk, és a fűszeres-mandulás keverékhez adjuk, majd a tejszínes csokoládét és 2 evőkanál cseresznyepálinkát is beledolgozunk. Két óra hosszat hűtőben tároljuk.
Egy sütőpapírlapot behintünk másfél evőkanál barna cukorral, ráfektetjük a tésztát, egy kicsit el is lapítjuk. Egy másik sütőpapírlapot, ugyanannyi barna cukorral behintve, ráterítünk a tészta tetejére, s a két sütőpapír közötti tésztát 5-6 milliméter vastagra lapítjuk. Kiszabjuk csillag, hold, szív és fenyő alakú kekszformákkal, és sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk. A leeső tésztákat újból összegyúrjuk, kiszaggatjuk, így semmi nem megy veszendőbe. Folpackkal letakarjuk, tepsiben visszatesszük a hűtőbe.
Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 fokon) 6-7 percig sütjük. Kiemelve óvatosan rácsra tesszük, hagyjuk, hadd hűljön.
Díszítésként vízgőzön felolvasztunk 15 deka fehér csokoládét vagy fehér tortabevonót, és kis lyukú, sima csővel ellátott habzsákba töltve ezzel a masszával díszítjük a kis tésztaformák széleit, hasonlóan a mézeskalácshoz. Fontos tudnivaló, hogy a frissen sült sütemény élvezhetetlenül kemény, de pár napi állás után omlósra puhul, pont az ünnepekre lesz jó!
Diós puszedli cukorhabbal
Először az ízét adjuk meg ennek az aprósüteménynek: 12,5 deka darált diót, 22,5 deka finomlisztet, 10 deka kristálycukrot összeforgatunk 1 jól megmosott citrom lereszelt héjával, végül 1 csipetnyi sóval. Összedolgozzuk 15 deka puha vajjal és 2 tojássárgájával – a tojásfehérjéket tegyük félre, azokból lesz a puszedli habos teteje. A tésztát elfelezzük, és enyhén belisztezett gyúrólapon egyenként kb. 20 centis hosszúságú rúddá formáljuk. Letakarva 1-2 óráig, de akár egész éjszaka is hűtőben pihentetjük.A még megdermedt rudakat éles, vékony pengéjű késsel 1 centi vastagon felszeleteljük, és a kis korongokat sütőpírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A félretett tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A vége felé apránként hozzáadagolunk 1 csipetnyi sót, 1 kiskanál citromlevet, valamint 12,5 deka porcukrot. A habot habzsákba töltjük (nem kell hozzá se sima, se csillagcső), és kis halmokat nyomunk a tésztakorongokra. A habos tetejű puszedlik felére 1-1 fél dióbelet ültetünk.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fokon) 20-25 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Közben a viszkis mázhoz való 8 deka porcukrot jól kikeverjük 2 evőkanál viszkivel (lehet Baileys is). Kis lyukú csővel ellátott habzsákba töltjük, és azzal „rajzoljuk meg” a puszedliket, ahogyan a mézeskalácsot szokás. Óvatosan, soronként szalvétával elválasztva, süteményes dobozban rétegezzük. Illatos, forró gyümölcsteát kortyolgassunk mellé!
Diós női szeszély
Ez a csemege kakukktojás az adventi aprósütemények között: nem tehető dobozkába, az alkalmas pillanatra várva, amikor látogatók toppannak be, hanem egyenesen a langyos tepsiből kerül az asztalra.
Az alaptészta 50 deka lisztből készül, amihez 25 deka vajat morzsolunk, hozzákeverünk három tojássárgáját, egy púpozott evőkanál kristálycukrot, egy csipetnyi sót és 2 deka élesztővel készített felfuttatott kelesztőt. Ezt a tésztát jól kidolgozzuk, szükség esetén kevés langyos tejet adunk hozzá. Tepsi méretűre nyújtjuk ki, és fél órát pihentetjük.Közepesen meleg sütőben aranysárgára sütjük, s még melegen megkenjük házilag készített baracklekvárral, amire rádarálunk kb. tíz deka diót. Az így elkészített sütemény tetejét vastagon megkenjük 6 tojásfehérje habjával, amelybe egy csomag vaníliás cukrot és kb. 10 púpozott evőkanál cukrot kevertünk.
A tepsit visszahelyezzük a forró sütőbe. Kb. 3-4 perc múlva elzárjuk a sütőt, és fél óráig szárítjuk a habot. A kihűlt süteményt forró vízbe mártott, éles késsel vágjuk fel kockákra.
Járay Mari