Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Eledo_babkultura_a_Hegyvideken

Éledő bábkultúra a Hegyvidéken

Öt bábcsoport lépett fel a Kulturális Szalon által második alkalommal megrendezett Hegyvidéki Bábfesztiválon a Barabás Villában. A rendezvény egyik célja, hogy megalapozza, elmélyítse a hegyvidéki gyerekek bábozáshoz való vonzalmát. A hosszú távú tervek közt egy bábszínház létrehozása szerepel, ennek kezdetben a Jókai Klub adna otthont, és Demeter Sára, valamint Blazsovszky Gábor alapítók viselnék gondját.
A mostani fesztiválra a Normafa Óvodába járó gyerekek a Farkas-tanya című előadással készültek, ezt az Orbánhegyi Óvoda Három pillangója követte. A kicsik produkciója után a Németvölgyi Macik névre hallgató általános iskolások következtek A bolhabőr cipő című mesével, majd a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskolából érkező Csupafül bábcsoport adta elő az Egyszer egy királyfi című népmesét.
A habot a tortára kétségtelenül a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola másodikosai tették fel. A délelőtti órák közé rendszeresen beiktatott bábfoglalkozás gyümölcse egy nagyon szépen felépített produkció lett: a Dióbél Társulat a Nyírfácskából furulyácska című székely népmesét játszotta el.
Az ötfős zsűri tagjainak – Demeter Sára, Köllő Mikós, Mihalikné Kádár Magdolna, Konta Andrásné és Balázs Mari – döntése nyomán minden versenyző számos ajándékkal gazdagodott. Megosztott első díjjal jutalmazták a Csupafült és a Dióbél Társulatot, a Normafa és az Orbánhegyi Óvoda gyermekei a második, a Németvölgyi Általános Iskola diákjai pedig a harmadik helyen végeztek. A díjakat Pokorni Zoltán polgármester adta át Menyhárt Évával, a Kulturális Szalon vezetőjével közösen.
„Nem tudom, látszik-e rajtam, hogy elsárgultam, de nagyon irigylem a tizenkettedik kerületet ezért a bábfesztiválért” – mondta Köllő Miklós, az Újbuda Kulturális Intézet művészeti vezetője. „Remélem, a bábszeretet megmarad a gyerekeknél akkor is, amikor már nagyobbak lesznek, mert ez még rengeteg pluszt tud adni nekik” – fogalmazott az értékeléskor Demeter Sára, a zsűri elnöke, a Budapest Bábszínház rendezőasszisztense.
A teremben kiállított bábok Antoni Rozália keze munkáját dicsérik. Az iparművész alkotásai a Kulturális Szalon december 6-i, adventi vásárán is szerepelnek majd.
A Jókai Klub a közeljövőben két bábelőadással várja a közönséget: december 4-én 10 órakor a Két Mikulás egy erdőben, december 11-én 10 órakor pedig a Bátor sün című mesejátékot láthatják a gyerekek.

J. Zs.