Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ontelt_narcisz1

Öntelt nárcisz

A nárcisz nemzetség a Földközi-tenger vidékének növénye. Fajainak száma a lehatárolástól függően 25 és 60 között változik. Ismertségét már évezredekkel ezelőtt megalapozta páratlan szépségével és kora tavaszi virágzásával. Nem csoda, hogy a mitológiában is helyet kapott, még ha nem is a legelőkelőbbet.
A szomorú véget érő ifjú, Narkisszosz a virág mellett a túlzott önszeretet névadója is lett. A nárciszok hagymája és levele mérgező alkaloidokat tartalmaz, talán a kábító szépség mellett ez is hozzájárul az elnevezésben fellelhető „narkosz” tőre.
Hazai előfordulása megosztja a botanikusokat. Elméletileg a növények nem őshonosak a Kárpát-medencében, mégis van néhány olyan hely, ahol nagy tömegben fordulnak elő vadon. Talán a legszebb a babócsai Basa-kert, ahol ezrével nyílnak a fehér csillagos nárciszok. A viszonylag kis területen valaha egy török hárem állt, annak kertjébe ültették az első hagymákat valamikor fél évezreddel ezelőtt. A maga 13 hektáros területével ez Európa legnagyobb egybefüggő nárciszmezeje, amely az április végi, május eleji virágzás idején valóban lenyűgöző látványt nyújt.
Ha a nárcisz virágában szeretnénk gyönyörködni, nem kell feltétlenül a déli határhoz utazni. A hagymás növényt a hegyvidéki kertekben is nevelhetjük (nem csak a Nárcisz utcában…), vagy a virágzás időszakában akár a szobában is tarthatjuk. A hagymáknak keressünk napos helyet és jó vízelvezető képességű talajt! A növény nem kedveli a tápanyagban gazdag termőhelyeket, inkább hagyatkozik a hagymában tárolt tartalékaira.
Az őszi ültetésnél körülbelül 10 centiméter vastagságú földdel takarjuk a hagymákat, amelyeket mindig a csúcsukkal felfelé kell elhelyezni az ültetőgödörben. Ültetés után nincs más teendő, mint várni a tavaszi virágzást.
A virágok hervadása után érdemes levágni a szárakat, hogy a növény ne magok nevelésére fordítsa erejét. A leveleket hagyjuk meg mindaddig, amíg egészen vissza nem húzódtak.
A szobában hajtatott nárciszokat elég november második felében elültetni. Ebben az esetben a hagyma felső harmada a föld felszíne fölé kerülhet. Az első hónapokban tartsuk a beültetett edényt 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletű helyen! A levelek ekkor még nem indulnak fejlődésnek, így nem kell világos helyet keresni.
Február második felében az időközben gyökereket eresztő hagymák csúcsán megindul a levelek fejlődése. Vigyük be az edényt a szobába; fontos a világos, meleg hely, de a fűtőtestek környezetében nem fejlődnek jól a nárciszok. Ekkor fokozzuk az öntözés gyakoriságát!
A nyíló nárciszok láttán nem kell feltétlenül a névadó történetével szembesülnünk. Egyszerűen csak engedjük, hogy a napsárga szirmok látványa vidámságot lopjon a lakásba, vagy a téli álmából ébredező kertbe.Ontelt_narcisz2

(Barta)