Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Firkák” a szalonfalon

Gyügyi Ödön munkáiból nyílt kiállítás a Kulturális Szalonban. A Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett grafikus rögös utat tett meg, amíg eljutott oda, hogy – saját szóhasználatával – „firkákat” készít.

Új háziorvosi rendelő nyílt a Böszörményi úton

Február eleje óta a Böszörményi úton, az egykori posta helyén kialakított rendelőben kereshetik fel a felnőtt betegek azt a négy háziorvost, akik korábban a Városmajor utcában rendeltek. A költözés és a felújítás részleteit Pokorni Zoltán polgármester ismertette az új helyen.

Ne hagyjuk, hogy fájjon!

A reuma a mozgásszervi fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó betegségek gyűjtőneve, legismertebb formája az ízületi gyulladás és az ízületi kopás. Bármely életkorban előfordulhat, az idős emberek körében azonban különösen gyakori. Ezekről a kórképekről esett szó az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi előadásán, amelyen dr. Szíjártó Katalin, a Budai Egészségközpont szakorvosa hasznos tanácsokkal is ellátta a hallgatóságot.

Fat no more – különleges életmódprogram

Három szerencsés kiválasztott ingyenesen részt vehet a MOM Sport, valamint a sportközpont területén működő Fájdalom Ambulancia és az F&M fitness and more edzőterem tizenkét hétig tartó speciális életmód- és fogyókúraprogramjában. Az interneten nyomon követhető nagy átalakulás részleteiről dr. Magyar Mátyással, a Fájdalom Ambulancia orvosszakmai vezetőjével beszélgettünk.

Vb-győzelem után újabb Eb-arany: Boussebaa Aicha történelmet írt

A hegyvidéki karatés, Boussebaa Aicha második Európa-bajnokságán sem talált legyőzőre a kadettek között, az 54 kilogrammosok súlycsoportjában. A tizenöt éves lányt újabb sikerének köszönhetően immár a sportág legeredményesebb hazai versenyzőjeként tartják számon: a két Eb-arany között tavaly világbajnoki címet is szerzett, ilyen sorozatot pedig még egyetlen magyar karatés sem produkált.

Újjáépíteni a teljességet

A Budapesti Japán Iskola növendékeinek látványos dobelőadása indította az 5KOR Képzőművész Csoport Haiku című kiállításának megnyitóját a Barabás Villában. Az eseményen jelen volt Kunihiko Yasuda japán kulturális attasé, valamint Kucsák László pestszentlőrinci alpolgármester, országgyűlési képviselő is.

Koko és a Millió dolláros bébi

Több száz érdeklődő vett részt „Az én filmem” kulturális programsorozat első estéjén, amelyen Lévai Balázs házigazda vendége Kovács „Koko” István volt. Az olimpiai bajnok ökölvívó kedvenc filmjét, a Millió dolláros bébit hozta el a MOM Kulturális Központba.

Könyvtárba mennek az óvodák

Rendhagyó kiállítássorozatot indított útjára az Ugocsa utcai könyvtár. A hegyvidéki óvodákba járó gyerekek rajzok és különböző kézműves munkák segítségével mesélnek intézményükről, amelynek történetével és pedagógiai programjával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Magyarország legjobb fiatal fordítója

Székely Olivér, a Lauder Javne iskola tanulója nyerte meg az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága által megrendezett Juvenes Translatorest, azaz a Fiatal Fordítók versenyét. A tizennyolc éves diák a kontinentális sikerről és a jövőbeni terveiről mesélt lapunknak.

Vége a tumultusnak a hegyvidéki óvodákban

Nagy érdeklődés övezte Jókai Klubban rendezett idei Óvodakóstolgatót: a rendezvényen az óvodaérett gyerekek szülei mindent megtudhattak a jelentkezés feltételeiről. Az elmúlt évek visszaéléseinek megakadályozása érdekében az önkormányzat szigorú intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy a kerület minden jogosultja férőhelyhez jusson a hegyvidéki óvodákban.

Olvasni jó!

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet itthon második alkalommal szervezte meg a nemzetközi könyvajándék napot. A felhíváshoz az idén először csatlakozott a Hegyvidéki Önkormányzat, amely mesekönyvekkel lepte meg a kerületi óvodásokat. Móra Ferenc Sündisznócska lovagol című mesegyűjteményét Fonti Krisztina alpolgármester a Normafa Óvoda Őzike tagóvodájában adta át.

Junge talente vers- és prózamondásban

A Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola adott otthont az idei német nyelvű vers- és prózamondó verseny budapesti döntőjének. A legjobbak magas színvonalú, élvezetes produkciókban mutatták be a német nyelv szépségeit.

Öveges professzor nyomában

Kísérlet és szemléltetés – e szavakkal jellemezte Pokorni Zoltán a természettudományos tárgyak hatékony oktatásának legegyszerűbb módját a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban kialakított Öveges Laboratórium átadásán. A polgármester szerint éppen erre ad módot a több iskolát kiszolgáló létesítmény, amely az élményszerű tanítás feltételeinek biztosításával hozzájárul a fizika, a kémia és a biológia népszerűsítéséhez.

Iskolák, sportolók, mozgássérültek a Normafa rehabilitációjáról

A Zugligeti és a Jókai iskola igazgatói, a Magyar Szabadidősport Szövetség vezetősége, valamint a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének akadálymentesítéssel foglalkozó szakértője tettek látogatást az elmúlt napokban a polgármesternél, hogy elmondják véleményüket arról: hogyan javítanák a Normafa és környékének használhatóságát, milyen lépéseket tartanának szükségesnek a meglévő problémák kezelésére.

Kezdődhet a Széll Kálmán tér átalakítása

Nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a Széll Kálmán tér teljes körű átépítésének és felújításának kivitelezésére a fővárosi önkormányzat kiemelt beruházásainak megvalósításáért felelős Budapesti Közlekedési Központ. A munkálatok a nyáron kezdődnek, az ígéretek szerint az építkezés alatt nem várható jelentősebb forgalomkorlátozás.

Együttműködés a Dévény alapítvánnyal

A civil partnerség erősítése a Hegyvidéken címmel közel húszmillió forint európai uniós támogatást nyert az önkormányzat az Új Széchenyi Terv keretében. A program első lépéseként a mozgássérülések gyógyításában rendkívüli eredményeket felmutató Dévény Anna Alapítvánnyal alakít ki a kerület az eddiginél szorosabb kapcsolatot.

Találkozás az „utolsó végvári katonákkal”

A moldvai csángómagyar gyerekeknek magyar nyelvet tanító pedagógusok hosszú utat tettek meg, hogy ismét találkozhassanak a diákjaikat támogató magyarországi keresztszülőkkel. A nagy érdeklődés mellett zajló összejövetelnek immár második alkalommal a Németvölgyi Általános Iskola adott otthont.