Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

VB-gyozelem_utan_ujabb_EB_arany

Vb-győzelem után újabb Eb-arany: Boussebaa Aicha történelmet írt

A hegyvidéki karatés, Boussebaa Aicha második Európa-bajnokságán sem talált legyőzőre a kadettek között, az 54 kilogrammosok súlycsoportjában. A tizenöt éves lányt újabb sikerének köszönhetően immár a sportág legeredményesebb hazai versenyzőjeként tartják számon: a két Eb-arany között tavaly világbajnoki címet is szerzett, ilyen sorozatot pedig még egyetlen magyar karatés sem produkált.

Egy arany-, egy ezüst- és kilenc bronzéremmel minden idők legsikeresebb eredményét produkálta a magyar utánpótlás-válogatott a lisszaboni kadett, junior és U21-es karate Európa-bajnokságon. A legfényesebb érem a hegyvidéki karatés, Boussebaa Aicha nevéhez fűződik, aki ezúttal „mellőzte” a nála már szinte jól megszokott, filmbe illő pillanatokat, és nem az utolsó másodpercekre hagyta a győzelmet érő pontok megszerzését. Olasz, cseh, német és grúz ellenfelei legyőzése után a szlovák Kozmovával találkozott a döntőben, és fölényesen, 6–1-re verte meg őt.
Aichának ez volt az utolsó kadettversenye, így számára különösen fontos volt, hogy kétszeres Európa-bajnokként léphessen feljebb, a junior kategóriába. Az igazi harcosként küzdő lány győzelmét a koncentrációnak, az edzői tanácsok megfogadásának és a magyar küldöttség buzdításának tudja be.
„Csapattársaim »magyarok, magyarok« kántálása hangosabban szólt, mint bármelyik nemzet szurkolótáborának moraja. Az egész arénát betöltötte a drukkolás. Ilyenkor az ember nem magának, hanem az országának akarja megszerezni a dicsőséget. Fejben ott voltam, a cél pedig végig a szemem előtt lebegett” – emlékezett vissza az immáron kétszeres Eb-, stílus Eb-győztes világbajnok. „Történelmet írtunk!” – tette hozzá büszkén a magyar válogatott éremesőjére utalva.
„Aicha sokkal fejlettebb a saját korosztályánál, úgy gondolom, az érem kalkulálható volt – mesélte edzője, Klima Zsuzsa. – A versenyek előtti bemelegítések közben azt szoktam látni, hogy az edzők és jó néhány versenyző is őt nézik. Figyelik, mindemellett elismerik. A felkészítése teljesen tudatos volt részünkről, és a verseny közeledtével neki is egyre tudatosabbá vált az edzésmunkája és a szemlélete. Sikerének kulcsa a nagy szíve, a pitbull természete, és az, hogy sosem adja fel. Az utolsó utáni pillanatban is van lehetősége nyerni, s ő ezt pontosan tudja. Eldönt valamit a meccsen, és azt ráerőlteti másokra, megcsinálja, amit akar. Ebben a sportágban sem elegendő a tehetség, ha nem párosul hozzá elegendő kitartás és nagy szív.”
Boussebaa Aicha a következő világversenyén súlycsoportot és korosztályt is vált. A magyar lányt már most számon tartják, az Eb előtt megrendezett horvát bajnokságon a juniorok közt, az 59 kilogrammosoknál is elindították.
„Ebben a kategóriában is fölényes győzelmet aratott, mindenkit megvert, még a magyar válogatott Eb-re utazó tagját is. Persze, tanulnia kell, van egy-két technikai hiányossága, de azt gondolom, a cél érdekében mindent megtesz majd. Esélyesnek tartom őt a további győzelmekre!” – mondta Klima Zsuzsa, az Arashi Karate Sportclub – AC-Sinus Harcművészeti Sportegyesület senseije.
A lehetetlent nem ismerő hegyvidéki lány izgatottan várja az újabb kihívásokat: „Büszke vagyok az eddigi eredményeimre, a bajnoki címeimre, de ahhoz, hogy az előttem álló hosszú utat végigjárjam, és igazi harcos váljon belőlem, rengeteg kitartásra, kemény munkára van szükség. Mindent megteszek, hogy sikerüljön!”

B. M.