Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ujjaepiteni_a_teljesseget

Újjáépíteni a teljességet

A Budapesti Japán Iskola növendékeinek látványos dobelőadása indította az 5KOR Képzőművész Csoport Haiku című kiállításának megnyitóját a Barabás Villában. Az eseményen jelen volt Kunihiko Yasuda japán kulturális attasé, valamint Kucsák László pestszentlőrinci alpolgármester, országgyűlési képviselő is.

A haiku a maga végletesen leegyszerűsített formájában a világmindenséget próbálja megfogalmazni, néhány mondatba egy egész könyvtárnyi gondolatot sűrít bele. Sokat tudunk róla, de a legfontosabbat, azt, hogy mitől is lesz tökéletes adott esetben a versben felhasznált néhány szó együttese, mégsem képes megmondani senki. A haiku, ha úgy tetszik, maga a titok, a költészet, a gondolkodás, a filozófia titka – fogalmazott P. Szabó Ernő művészettörténész az 5KOR Képzőművész Csoport tagjainak – Árvay Zolta, Bakos Tamás, Bodnár Imre, Huller Ágoston, Magyar József ­– műveit bemutató tárlat megnyitóján.
A kiállító művészekről elmondta: „A legszűkszavúbb szakmai nyelvezettel megálmodott monumentalitás gondolata alól nem téved ki a képzőművész sem. Nem a részből következtetve kívánja láttatni az egészet, hanem az egészet körülvevő mítosz falait áttörve jut el azokhoz a letisztult következtetésekhez, amelyek újraírják a látványt, a gondolatot. Immár egyetlen feladatunk maradt: szemügyre venni, hogy mennyire felelnek meg a munkák az alkotójuk által magukkal szemben támasztott követelményeknek. Megérezzük-e a nád suhogását Árvay Zolta lapjain, amelybe berobbannak azok a tragikus események, amelyek a huszadik század közepén a történelemhez, természeti katasztrófákhoz kötődnek. Lehet-e újjáépíteni a teljességet a töredékekből, korhadt ajtódeszkákból, plexilapokból, rozsdás vasdarabból és üveglemezből? Egy-egy tőmondatos kérdés mindegyik mű.”
Az 5KOR csoport tagjai tisztában vannak vele, hogy a haiku nem fordítható le közvetlenül a vizualitás nyelvezetére, mégis izgalmas művek születtek ebből a kihívásból. Ahogy Bakos Tamás fogalmaz: „A haiku az ember percéletének kozmológiája, a nagy lehetőség, hogy a világmindenséget birtokoljuk – pillanatokra, szemvillanásra. A keleti bölcsesség szerves része ez, az emberi magányba való belenyugvás heroizmusa.”
Ki-ki a maga módján próbálta megközelíteni a témát, és a maga eszközeivel öntötte formába ezzel kapcsolatos gondolatait. A tárlat a legkülönfélébb műveket mutatja be, amelyeket egyaránt körülleng a közös, elmélyült gondolatiság, a lelassulás, az elcsendesedés légköre.

J. Zs.

Az 5KOR Képzőművész Csoport Haiku című kiállítása március 7-ig tekinthető meg, hétköznaponként 10–18, szombaton 10–12 óráig a Barabás Villában (XII., Városmajor utca 44.).

 

Az öt képzőművészt tömörítő 5KOR 2005-ben alakult, és tagjai célul tűzték ki a mesterségbeli tudás létjogosultságának hirdetését, szemben a média által sugallt kötelező gyorsulás kényszerével. A gazdagodás és a sikeresség álkihívásai helyett az elmélyült munkát és tudásuk gyarapítását választják, erre reflektál a Haiku című kiállításuk anyaga is, amely esszenciálisra sűrítve kísérli meg formába önteni a világmindenséget.