Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Talalkozas_az_utolso_vegvari_katonakkal

Találkozás az „utolsó végvári katonákkal”

A moldvai csángómagyar gyerekeknek magyar nyelvet tanító pedagógusok hosszú utat tettek meg, hogy ismét találkozhassanak a diákjaikat támogató magyarországi keresztszülőkkel. A nagy érdeklődés mellett zajló összejövetelnek immár második alkalommal a Németvölgyi Általános Iskola adott otthont.

„Büszke vagyok arra, hogy keresztszülőként, valamint Pusztina falugazdájaként egy kicsit én is hozzájárulhattam a moldvai csángómagyarok oktatási programjának sikeréhez” – mondta el Sikota Krisztina a keresztszülők és tanárok idei nagyszabású találkozóján. A Hegyvidéki Önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke kiemelte, a kerület könyvgyűjtéssel támogatja a moldvai magyarokat, emellett pedig a mostani találkozót is szervező Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület működését segíti azzal, hogy a szervezet évek óta kedvezményesen használhat egy önkormányzati tulajdonú irodahelyiséget. Örvendetesnek nevezte, hogy a programba a Németvölgyi Általános Iskola is bekapcsolódott, amely élő kapcsolatot ápol a csángómagyar gyerekekkel.
„Tavaly nyáron az önkormányzat szántódi táborában húsz csángó gyermeket láttunk vendégül, mély barátságok szövődtek diákjaink és a vendégek között” – idézte fel az emlékezetes első találkozás élményét Dohány András, a Németvölgyi iskola igazgatója. Mint megjegyezte, a keresztszülők és a moldvai magyartanárok összejövetelének immár második alkalommal biztosítanak helyszínt, s reményeik szerint a csángó gyerekekkel közös táborozásokat, programokat is folytathatják a jövőben.
Működik a program, a korábbi problémák megoldódtak, ezért bizakodóan tekintenek a jövőbe – foglalta össze a moldvai magyaroktatás helyzetét Pákozdi Judit, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület elnöke. Külön figyelmet fordítanak arra, hogy tovább erősítsék a falugazdák hálózatát, ők ugyanis felbecsülhetetlen értékű szerepet vállalnak a moldvai tanárok, gyerekek és a keresztszülők közti kapcsolattartásban.
„Moldva ma egy végvár, ahol a tanárok a nemzet napszámosai, az utolsó végvári katonák” – érzékeltette a program jelentőségét a Moldvai Magyar Oktatási Alapítvány kurátora. Mátrai Zoltán elmondta, jelenleg Moldvában, az egykori Etelközben található a magyar nyelvterület keleti határa, ha tehát a csángók elfelejtenék a nyelvüket, ez a határ száz kilométerrel beljebb kerülne.
Márton Attila, aki több mint egy évtizede vesz részt tanítóként a programban, kiemelte, hogy jelenleg 42 pedagógus 27 moldvai helyszínen végzi a gyerekek magyartanítását, az érintett települések közül 18-ban már magyar nyelvű iskolai oktatás is zajlik. Míg a korábbi években nem találtak elég embert a feladatra, ma – a bérezésükhöz nyújtott magyar állami támogatásnak köszönhetően – túljelentkezés tapasztalható, az új kollégákat versenyvizsgán választották ki. Több helyen az iskolások mellett óvodáskorúakkal is tudnak foglalkozni, ami örömteli fejlemény, hiszen így már a legkisebbekben elültethetik a magyar nyelv szeretetét.
A több mint negyven vendég moldvai tanítóval – településenként külön tantermekben – személyesen is találkozhattak a keresztszülők, akik a beszélgetések révén pontos képet alkothattak arról, milyen körülmények között zajlik az oktatás, hogyan fejlődnek a támogatott diákok. A keresztszülők egyesülete ezt követően, az idén először, a falugazdák számára is szervezett megbeszélést, hogy fórumot teremtsenek a koordinátorok közti tapasztalatcserének.

sz.