Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Koran_kelt_a_parlagfu

Korán kelt a parlagfű

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legutóbbi előrejelzése szerint jelenleg a pázsitfűre és a csalánfélékre allergiások számíthatnak kellemetlenségekre, e növények pollenkoncentrációja ugyanis elérheti a tüneteket okozó közepes, helyenként pedig a magas szintet. A kültéri allergén gombák koncentrációja mostanában szintén a közepes-magas tartományban alakul, sőt, egyes helyeken elérheti a nagyon magas szintet is.
Bár még nem kezdődött el a parlagfűszezon, a szakemberek arra számítanak, hogy ez a gyomnövény is az átlagosnál hamarabb kezd majd virágozni. Az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt ugyanis, sok más növényhez hasonlóan, a parlagfű is korán megjelent. Ebből arra lehet következtetni, hogy az idén a virágzás és a pollenszóródás is megkezdődik július második felében.
Sokan félnek a parlagfű nyár végi „tombolásától”, hiszen a növény nagy koncentrációban megjelenő pollenjeire az OKI becslései szerint a lakosság mintegy 20%-a allergiás. Tavaly egyébként a legmagasabb napi koncentráció 617 darab volt köbméterenként, ami alacsonynak számít a korábbi évek csúcsértékeihez képest. Ugyanakkor érdemes tudni: a szakirodalom szerint az arra érzékenyeknél 30 darab/köbméter feletti érték már allergiás tünetet okozhat, 100 felett pedig erős köhögést idézhet elő, ami asztmás tünetekhez is vezethet.
A parlagfű a legnagyobb mennyiségben mezőgazdasági területeken fordul elő, a Hegyvidéken szerencsére csak kis számban bukkan fel. Ez azonban sajnos nem azt jelenti, hogy a XII. kerületben élő parlagfű-allergiások védettséget élveznének, hiszen a pollenek a széllel akár több száz kilométeres távolságra is eljuthatnak.
Péter Mihály, a Hegyvidéki Önkormányzat környezetvédelmi ügyintézője elmondta: tavaly nyáron számos esetben felszólítottak ingatlantulajdonosokat, hogy irtsák ki a parlagfüvet, valamint más, a területükön talált allergén gyomnövényt. Parlagfű esetében az önkormányzat számára lehetőséget biztosít a törvény, hogy amennyiben jelentős mértékben szennyezett területről szerez tudomást, akkor július 1-jét követően felszólítás nélkül elvégeztetheti a kényszerkaszálást – ilyen intézkedésre azonban eddig nem kellett sort keríteni.
A környezetvédelmi ügyintéző a parlagfűvel kapcsolatos intézkedések kapcsán megjegyezte, hogy az önkormányzat feladata az ellenőrzés, felszólítás, szükség esetén pedig a kényszerkaszálás elvégeztetése, a bírságolás ugyanakkor a kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságára tartozik. A törvény alapján július 1-jétől a parlagfüves földterületek tulajdonosai vagy használói 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak, elsősorban a terület nagyságától függően.

k.