Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Diákolimpia: úgy, mint tavaly

Megnyerte a hegyvidéki diákolimpia általános iskolás összetett csapatversenyét az ELTE gyakorlóiskolája, amely mindkét kategóriában, az alsósok és a felsősök között is nagy fölénnyel végzett az élen. A középiskoláknál szintén a tavalyi győztes ismételt: sorrendben kilencedik alkalommal a Városmajori Gimnázium bizonyult a legjobbnak.

„Az alapos kivizsgálás a legfontosabb”

Először a Szent János Kórházban, majd a Fodor utcai felnőtt háziorvosi rendelőben immár negyvenöt éve dolgozik a kerületiekért dr. Büky Péter. A tavaly nyugállományba vonuló, azonban helyettes háziorvosként továbbra is betegeket fogadó kardiológus adjunktussal beszélgettünk abból az alkalomból, hogy pályája elismeréseképpen nemrég megkapta a Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díjat.

MOM Jazzkert: nyár végi koncertsorozat

A MOM Kulturális Központ gazdag nyári műsorkínálatának zárásaként rendezik meg – immár negyedik alkalommal – a Jazzkertet. Három egymást követő szombat délután ingyenes koncerteket láthat a közönség a MOM szabadtéri színpadán. Augusztus 23-án a Gereben Zita Quintet, augusztus 30-án Tompos Kátya és Hrutka Róbert, míg szeptember 6-án a Babos Gyula–Horváth Kornél Duó játszik, a kezdési időpont mindannyiszor 17.30. Az alábbiakban a fellépő művészeket mutatjuk be olvasóinknak.

Nyáresti MOMentumok

Zenés piknik kicsiknek, klasszikus muzsika és jazz a zenekedvelőknek, meditatív koncert a nyugalomra vágyóknak, Szabadpolc a könyvimádóknak, népművészeti fesztivál a folklór rajongóinak, mozikert a film szerelmeseinek. Hambuch Gerda igazgatónővel végigvettük, milyen programokkal várja a MOM Kulturális Központ a hegyvidékieket az idei nyáron.

A legnagyobb kincs a szeretet

Győri Péter, a Fekete István Általános és Előkészítő Szakiskola tanára negyven éve törekszik arra, hogy diákjai védett környezetben, egészséges társaikhoz hasonlóan élményekben gazdag gyermekkorban készülhessenek fel a felnőtt életre. A nemrégiben Németh László-díjjal kitüntetett gyógypedagógussal beszélgettünk.

Szántódi vakáció meglepetésvendégekkel

Kótai Mihály világbajnok ökölvívó és Miller Zoltán színész, énekes is csatlakozott a Fekete István iskola tanulóinak szántódi vakációjához. Az izgalmakban és programokban gazdag egyhetes nyaralásról Kalmár Katalin tanárnővel beszélgettünk.

Ingyenes UV-B-értesítő

Aki tudni szeretné, hogy a Hegyvidéken mikor emelkedik az egészségre káros szint fölé az UV-B sugárzás, ezen a nyáron is regisztrálhat az önkormányzat ingyenes SMS-szolgáltatására a www.hegyvidekuv.hu weboldalon.

Szakmai felkészültség és empátia

A Hegyvidéki Polgárok Szolgálatáért Érdemérmet vehette át Pokorni Zoltán polgármestertől Nóvé Katalin, a Gazdasági Ellátó Szolgálat igazgatója. Az intézményvezető több mint húsz esztendeje dolgozik a kerületben, tíz éven át irányította az önkormányzati ingatlanok kezelésére létrehozott Hágó Kft.-t, 2005 óta pedig a GESZ vezetőjeként tesz sokat annak érdekében, hogy a kerületi intézmények kiegyensúlyozottan működhessenek.

A matematika lenyűgöző tudomány, kaland, művészet

Diákjai mestertanárnak, vérbeli tehetséggondozónak tartják Pálfiné Kovács Erikát, a Városmajori Gimnázium matematikatanárát, aki kiemelkedő munkájáért az idén Ericsson-díjat kapott, valamint az amerikai Massachusetts Institute of Technology Inspiráló Tanár kitüntetését is neki ítélték. Kérdésünkre, minek köszönhető, hogy tanítványai kedvenc tantárgyukként beszélnek a matematikáról, meglepő választ adott.

Szociális munkát végeztek a gimnazisták

Az idén is öt napot töltöttek el segítségre szorulókkal foglalkozó intézményekben a Városmajori Gimnázium diákjai. A már megszokott helyszínek mellett most először a tizenegyedikesek a Pető Intézet Kútvölgyi úti óvodájában a nemzetközi részleg munkájába is bekapcsolódtak.

Sokszínű hegyvidéki nyári táborok

Mindent a gyerekekért! – ez a jelszó a Hegyvidéki Önkormányzathoz tartozó nyári gyermektáborokban, amelyek az idén is változatos programokkal teszik még izgalmasabbá a vakációt. Személyesen győződtünk meg arról, hogy a Mátyás király úti táborban és a MOM Sport „vizes” táboraiban valóban nincs idő unatkozni.

Gépjárművédelem jelentős önkormányzati támogatással

Műholdas gépjárművédelmi rendszer telepítésének támogatására írt ki pályázatot a Budapest Hegyvidék Közrendvédelmi Közalapítvány XII. kerületi lakosok és vállalkozások számára. Kétszáz autó lopás elleni felszerelésére nyílik lehetőség – az elbírálás során előnyt élveznek a nyugdíjasok, valamint a mozgásukban korlátozottak.