Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Boszniai_segitsegnyujtas

Boszniai segítségnyújtás

Eddig soha nem látott nagyságú árvíz sújtotta Bosznia-Hercegovinát ez év tavaszán. Az ország harmada víz alá került, a lakosok negyedét érintette közvetlenül a pusztítás.
Számos ország, valamint önkéntes csapat ajánlotta fel segítségét a balkáni államnak. A Hegyvidékről a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület, a Femeraid International budapesti egységeként, június elején és közepén három, illetve két fővel csatlakozott a bősi Központi Speciális Mentőkhöz, s vett részt az árvíz okozta károk felszámolási és helyreállítási munkálataiban.
Mindkét kontingens egyszerre több helyszínen dolgozott, felváltva végeztek törzsvezetési, szivattyúzási és fertőtlenítési munkákat az elöntött településeken. Bár kint tartózkodásuk idején a vízszint már látványosan, helyenként több métert apadt, még ekkor is számtalan terület, lakóház, melléképület, kert, út volt elárasztva.
Az önkéntesek összesen tíz napon át vettek részt a fertőtlenítésben, ez idő alatt körülbelül 1700 lakóházat és azok melléképületeit mentesítették a kórokozóktól. Hét napig segédkeztek a szivattyúzásnál, több tízezer köbméter vizet emeltek ki a lakóházak közti területekről, kertekből, utakról és szántóföldekről. A Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesületnek ez volt az első külföldi, éles bevetése.

sz.