Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Diakolimia_ugy_mint_tavaly

Diákolimpia: úgy, mint tavaly

Megnyerte a hegyvidéki diákolimpia általános iskolás összetett csapatversenyét az ELTE gyakorlóiskolája, amely mindkét kategóriában, az alsósok és a felsősök között is nagy fölénnyel végzett az élen. A középiskoláknál szintén a tavalyi győztes ismételt: sorrendben kilencedik alkalommal a Városmajori Gimnázium bizonyult a legjobbnak.

Tizenegy sportágban több mint kétezer kerületi általános iskolás és gimnazista állt rajthoz a hegyvidéki diákolimpián. Míg a gyerekek teljesítményét azonnal az egyes versenyek után értékelték, az iskolák közti pontverseny eredményhirdetését a tanév zárását követően a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban tartották meg.
Az idén tizenkét általános iskola és öt gimnázium indult a bajnokságokban, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozó oktatási intézmények mellett az ELTE és a Semmelweis Egyetem gyakorlóiskolája, a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola, valamint a Budai Középiskola képviseltette magát. Pontversenyen kívül, de néhány mérkőzés erejéig a csillebérci Tüskevér iskola és a sakkbajnokságokban vitézkedő Lauder is csatlakozott a küzdelmekhez.
A legnépszerűbbnek ezúttal is a kispályás labdarúgás bizonyult, valamint az egyéni számok közül az atlétika és a sakk. A részvétel egyébként fontos a diákolimpia csapatversenyében: a kiírás értelmében a végső sorrend kialakításakor a pályán elért eredmények mellett a nevezések és az indulók számát is figyelembe veszik. A nagy létszámú csapatokkal és a lehető legtöbb fordulóban rajthoz álló intézmények tehát pluszpontokra számíthatnak.
Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az ELTE az alsósok és a felsősök versenyét is több száz pont előnnyel nyerte meg, így a tavalyi évhez hasonlóan összetettben is az élen végzett. Az alsósok között a Jókai lett a második, a Virányos pedig a harmadik, míg a felsősöknél ELTE, Jókai, Városmajori Gimnázium és Kós Károly iskola volt a sorrend. A középiskolák között nagy fölénnyel győzött – sorrendben immár kilencedik alkalommal – a Városmajori Gimnázium, amely közel kétszer annyi pontot gyűjtött, mint a második Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium, valamint a bronzérmes Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium együttvéve.
Ami a következő évad terveit illeti, szó van arról, hogy újabb sportágak is bekerülnek a diákolimpia programjába. A helyi testnevelők elsősorban a tornát javasolják, amelynek alapjait rendszeresen gyakorolják az órákon.

em.