Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Energetikai_korszierusites_a_Zugligetben

Energetikai korszerűsítés a Zugligetben

Jelentős beruházást hajt végre az önkormányzat a Zugliget Óvoda és a Zugligeti Bölcsőde épületében: 65 161 699 forintot nyert el energetikai fejlesztésre (KEOP-5.5.0/A/12-2013-0284), és a vissza nem térítendő támogatást a kerület saját forrásaiból 11 499 123 forint önrésszel egészítette ki. A munkálatok elvégzését, a gyerekek érdekeit szem előtt tartva, a vakációra időzítik.
A fejlesztés célja a fűtéshatékonyság szempontjából meglehetősen elavult, 1980-ban átadott épület energiafelhasználásának csökkentése. Ennek érdekében, a külső homlokzatokra és oldalfalakra, összesen 1100 négyzetméteren, nyolc centiméter vastag hőszigetelés kerül. A szokásos polisztirol helyett nehezen éghető kőzetgyapotot használnak, ezzel is növelve a 150 óvodás és 120 bölcsődés elhelyezésére alkalmas intézmények tűzvédelmét.
Kicserélik a rosszul záródó, ezért huzatos ablakokat és ajtókat, ezek helyére 323 darab, összesen 615 négyzetméternyi, fokozott légzárású műanyag nyílászáró kerül, míg a 125 négyzetméternyi, töredezett, rossz hőszigetelő tulajdonságú kopolit üvegfalakat üregkamrás polikarbonát lemezzel váltják fel. Így az energiafelhasználás és az emisszió közel a felére csökken, ami azt jelenti, hogy az épület rezsiköltsége évente mintegy ötmillió forinttal lesz kevesebb.
A mostani már nem az első energetikai beruházás az épületben. Három évvel ezelőtt ugyanis itt helyezték üzembe Magyarország egyik legnagyobb teljesítményű napelemrendszerét, amely a két intézmény megközelítőleg 62 ezer kWh átlagos évi elektromosenergia-igényének 97 százalékát biztosítja. A 227 polikristályos napelemmodulból álló rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a folyamatosan nyomon követhető adatok szerint májusban a felhasznált árammennyiség többszörösét táplálta vissza az ELMŰ elektromos hálózatába.

sm.