Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_jovo_tudosai_a_nyari_iskolaban

A jövő tudósai a nyári iskolában

Hetedik alkalommal szervezett nyári iskolát a természettudományok iránt érdeklődő középiskolások számára a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet (MTA TTK MFA). Az ország minden pontjáról és a határon túli magyarok lakta területekről érkező diákok a csillebérci KFKI Campushoz tartozó intézmény mindennapi életébe is bekapcsolódhattak.
„A nyári iskola feladata, hogy »megfertőzze« a középiskolásokat a természettudományok szeretetével, hiszen olyan terület ez, ahol nagy szükség van az utánpótlás nevelésére, ugyanakkor az érdeklődés nem elég erős” – foglalta össze röviden az oktatási program lényegét Bársony István. Mint az MTA TTK MFA igazgatója elmondta, elsősorban a pályaválasztás előtt álló második és harmadik évfolyamosoknak szeretnének lehetőséget adni arra, hogy belekóstoljanak a természettudományos kutatómunkába.
Méghozzá rögtön élesben, hiszen a nyári iskola résztvevői az intézetben dolgozó doktoranduszok irányítása mellett, az általuk választott valós projektekben próbálhatják ki magukat. Használhatják a több százmillió forintos berendezéseket, hozzáférhetnek a különböző kutatási eszközökhöz.
Az első években kizárólag magyarországi iskolákból fogadták az érdeklődőket, később a Kárpát-medence valamennyi magyar nyelvű középiskolájára kiterjesztették a programot. Átlagosan 60-80-an jelentkeznek, közülük 20-25 diákot tudnak fogadni.
„Mindenkinek fizettük az útiköltségét, biztosítottuk a szállását, ellátását, valamint külső programokat is szerveztünk. A rendelkezésre álló egy hét alatt a diákok végigjárták az összes labort, beavattuk őket a műhelytitkokba” – folytatta Bársony István, hozzátéve, hogy a mentorok segítségével közösen elvégzett munkáról egy záró előadáson számoltak be az ifjú kutatók, akik teljesítményük elismeréseképpen oklevelet és kisebb ajándékokat kaptak.
Mindennél fontosabb azonban a sikerélmény, hiszen – ahogy Bársony István fogalmazott – ez kell ahhoz, hogy a gyerekek végül elkötelezzék magukat a természettudományok mellett. Ehhez az intézet a nyári iskola mellett más kezdeményezésekkel is igyekszik hozzájárulni. Ilyen az Arany János iskolában az Innovációs Szövetség közreműködésével létrehozott természettudományos oktatókabinet, amelynek kialakítását szakértőként az MTA TTK MFA felügyelte, míg a nemrégiben átadott Öveges Laboratóriumban a természettudományokat népszerűsítő előadást tartottak.

mm.