Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Napelemekkel_termel_energiat_a_hivatal

Napelemekkel termel energiát a hivatal

A polgármesteri hivatal tetején elhelyezett napelemek segítségével az önkormányzat ezentúl nemcsak fogyasztja, hanem termeli is az áramot.
„A napsütés az egyik legjobb alternatív, tiszta energiaforrás, amit nálunk, a Hegyvidéken is kiválóan ki lehet aknázni” – jelentette ki a környezetvédelmi és gazdaságossági szempontból egyaránt jelentős beruházás kapcsán Pokorni Zoltán. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat a nagy költségek miatt önerőből nem tud finanszírozni egy ilyen beruházást. Ugyanakkor minden pályázati lehetőséget kihasznál annak érdekében, hogy egyre több saját fenntartású épületet láthasson el korszerű, környezetbarát, nem mellesleg az üzemeltetési költségeket is nagymértékben csökkentő napelemes rendszerrel.
Pokorni Zoltán felidézte, hogy európai uniós támogatással már több intézményben megtörtént az úgynevezett fotovoltaikus rendszer kialakítása. Három évvel ezelőtt a Zugliget Óvoda és a Zugligeti Bölcsőde épületegyüttesének tetején hoztak létre egy 50 kilowattos naperőművet, tavaly pedig a Normafa Óvoda, valamint a kibővített KIMBI Óvoda épületén alakítottak ki egy 16 és egy 34 kilowatt csúcsteljesítményű áramtermelő rendszert.
Míg az óvodai fejlesztésekhez elnyert pályázati támogatás mellé 40, valamint 15%-os önrészt kellett biztosítania a kerületnek, a polgármesteri hivatal esetében a költségekhez 100%-ban az Európai Unió nyújtott támogatást. A 38 millió forintos beruházás eredményeképpen egy 43,2 kilowatt teljesítményű naperőmű jött létre. Ezzel a hivatal energiafelhasználásának körülbelül egyötödét immáron megújuló energiaforrásból lehet fedezni.

z.