Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyaresti_MOMentumok1

Nyáresti MOMentumok

Zenés piknik kicsiknek, klasszikus muzsika és jazz a zenekedvelőknek, meditatív koncert a nyugalomra vágyóknak, Szabadpolc a könyvimádóknak, népművészeti fesztivál a folklór rajongóinak, mozikert a film szerelmeseinek. Hambuch Gerda igazgatónővel végigvettük, milyen programokkal várja a MOM Kulturális Központ a hegyvidékieket az idei nyáron.

Milyen szempontok alapján állították össze a kínálatot?

– Nyáron elsősorban a szabadtérre szervezünk ingyenes programokat. Ezeknek különleges a hangulata, hiszen a környezet sem mindennapi. A 2011-es beruházást követően a MOM Kulturális Központ ligetes belső kertjében olyan közösségi tér jött létre, ami számomra is az egyik legkedvesebb programhelyszín, hiszen egybenyílik a játszótér, a szabadtéri színpad és a nézőtér, valamint a kávézóterasz. Mindez így kényelmes, spontán, közvetlen és bensőséges családi, baráti együtt-tartózkodásra ad lehetőséget. A maga nemében egyedülálló nemcsak a kerületben, de egész Budapesten is. Egy ilyen adottságokkal rendelkező helyre könnyűszerrel szervezünk programokat. Az emberek nagyon szeretik, megmutatkozik ez a létszámban is. A már ismert rendezvények mellé évről évre újabbakat hirdetünk. A Szabadpolc – a könyvcserebere a Sirály sétányon – most kibővült élő térzenével, esetenként kézműves-foglalkozással.

Magyar és nemzetközi zenekarok is fellépnek a szabadtéri színpadon. Miért érdemes ellátogatni a MOM klassz.kertbe?

– Fantasztikus érzés látni, tapasztalni, hogy már délután, órákkal a kezdés előtt, az előkészületek idején kezd megtelni a nézőtér. Van, aki a fűben, pokrócon, párnákon heverészve hallgatja a beállást, más a kávézóteraszon csapolt sört, friss limonádét, kávét, esetleg gyöngyöző rozét fogyaszt, és akad, aki a játszótérről labdával szalad oda, hogy időnként bele-belehallgasson a zenébe. Amikor elkezdődik a koncert, beáll egyfajta spontán rend, és kialakul a koncerthangulat. A teraszon ülők halkabban kezdenek beszélgetni, a labdát már nem dobálják a futkározó gyerekek, és a székeken ülők figyelme is a színpadra irányul. A Budavári Kamarazenekar koncertjén legutóbb egy kislány a fűben, hason fekve, a könyökére támaszkodva, szinte mozdulatlanul hallgatta végig a műsort. Nagyon jók ezek a délutánok.

Hogyan született meg a MOM klassz.kert ötlete?

– Valójában évek óta rendezünk szabadtéri könnyű- és klasszikus zenei koncerteket, valamint filmvetítéseket. Az idén nyáron a különböző műfajú eseményeket, marketingmegfontolásból, egységes elnevezésű programsorozatba fűztük, így lett a jazzkoncertekből MOM Jazzkert, a filmvetítésekből MOM Mozikert, a klasszikus zenei előadásokból MOM klassz.kert. A klassz.kert kifejezés akár érthető úgy is, hogy klassz a kerthelyiség, érdemes kilátogatni minden itt zajló programra.

Zenés MOM Piknik a kicsiknek, klasszikus zene és jazz a nagyobbaknak, meditatív koncert a kikapcsolódni vágyóknak, A Duna Gyöngyszemei Nemzetközi Népművészeti Fesztivál a folklór szerelmeseinek. Minden korosztály számára vonzó zenei kínálatot sikerült összeállítaniuk.

– Célunk, hogy minél többen jöjjenek el a MOM Kulturális Központba! A műsorok szerkesztése során a zenekarok vezetői a népszerű zeneszerzők művei mellé beillesztettek olyan számokat is, amelyek kevésbé ismertek, ritkábban hallhatók. A látogatók összetétele nagyon vegyes. Sokféle korosztály érkezik hozzánk: kisgyermekes családok, iskolás kamaszok, munkából jövő felnőttek, koncertre elegánsan felöltöző nyugdíjasok. Az év közbeni programjainkhoz képest heterogénebb a közönség. A nyár, a jó idő összehozza a különböző korúakat.

Persze, a filmrajongókról sem feledkeztek meg, a MOM Mozikert ismét kellemes nyáresti kikapcsolódásra hívja őket. Milyenek az idei tapasztalataik?

− A MOM Mozikert óriási népszerűségnek örvend! Szerdánként teljesen megtelik a hely, öt-hatszáz látogatót számlálunk estéről estére. Egy Facebook-bejegyzés talán jól érzékelteti a program sikerét: „A tegnap este perfekt volt, szuper a Mozikertetek!!! Nagyon hangulatos: a lámpákkal, az esti felhős, csillagos égbolttal, a táborozó emberekkel, jó filmmel, igényes környezettel. Szépen megcsinálták a MOM-ot, nagyon jó lett. Szóval jól éreztük magunkat, a film is tetszett mindkettőnknek (nekem harmadszorra is), és még takarónk is volt.”

Boussebaa Mimi

A kínálatról bővebben lapunk programajánlójában és a www.momkult.hu weboldalon olvashatnak.Nyaresti_MOMentumok2