Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyar_a_vadasparkban

Nyár a vadasparkban

A vadállatok befogásának és fogságban tartásának egyik kiemelkedő alakja volt a számtalan népszerű könyv szerzőjeként is ismert Gerald Durrell. Az ő nevéhez fűződik a felismerés, hogy állatkertben állatokat tartani kizárólag az igényeik legteljesebb kielégítése mellett érdemes. Csak ilyenkor lesznek egészségesek és mutatósak, és a saját jó közérzetük mellett a látogatóknak is így tetszenek a legjobban.
Durrell ezért állatgyűjtő utazásai során is ragaszkodott az első osztályú takarmányokhoz és a lehetőségekhez képest ingergazdag, tágas környezethez. Eszméi egy egész generációra hatottak, az általa tett felismerések szerencsére egyre inkább teret nyernek napjaink állatkertjeiben.
A Budakeszi Vadasparkban az elmúlt időszakban több beruházás is történt, amivel az állatok jóllétét kívánták fokozni. A parlagi sasok és az uhu műfüves borítást kaptak az ülőfáikra. A laikus szemmel teljesen értelmetlennek tűnő intézkedés célja, hogy a napjuk nagy részét üldögélve töltő madarak lábát mozgásra ingerelje az egyenetlen műfű.
A borítás másik előnye, hogy a napsütés hatására elpusztulnak rajta azok a kórokozók, amelyek az ágakon vannak. A vad madaraknál ez a szempont nem merülne fel, hiszen mindig máshová szállnak le, de itt, ahol a röpdében viszonylag kevés az üldögélésre alkalmas hely, a fertőzésveszélyre is gondolni kell. Ha a kísérleti megoldás beválik, akkor a park munkatársai lassan ilyen zöld szőnyeget terítenek minden szárnyas lakó lábai alá.
A másik jelentősebb változás a medvék kifutójában történt. A két bundás jószág a termetéhez és a testi erejéhez igazodó játszóteret kapott. A vaskos rönkökből összeállított mászóka számtalan lehetőséget biztosít, amit a medvék ki is használnak, másznak, kúsznak, kapaszkodnak mindenki legnagyobb gyönyörűségére. Ráadásul a vidáman játszó mackók sokkal jobban láthatók a kifutó előterében, mint amikor a messzi fák törzsénél vakargatják a hátukat.
A nyári hőség az állatokat is megviseli, ezért ilyenkor a medvék és a farkasok kifutójában vizes pancsolót alakítanak ki. Előbbieknél a látogatók bekapcsolhatnak egy pénzbedobós locsolót, amely tölti a kis pancsolót. A mackókat pedig mágnesként vonzza a csobogó víz, és örömmel henteregnek benne, amit a vadaspark vendégein kívül az idén indított nyári tábor szerencsés résztvevői is szívesen figyelnek.

(Barta)