Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

UV-B sugárzásmérő

Ingyenes UV-B-értesítő

Aki tudni szeretné, hogy a Hegyvidéken mikor emelkedik az egészségre káros szint fölé az UV-B sugárzás, ezen a nyáron is regisztrálhat az önkormányzat ingyenes SMS-szolgáltatására a www.hegyvidekuv.hu weboldalon.

A bőrünk egészségének megőrzését szolgáló program részleteit az önkormányzat épületének tetején tartott sajtótájékoztatón mutatta be Pokorni Zoltán polgármester – ugyanis a tetőn működik már évek óta a kerület UV-B sugárzásmérője.
„Négy éve működik a magas UV-B sugárzásról SMS-értesítést küldő szolgáltatásunk, amit az eddigiekhez hasonlóan az idén is ingyenesen vehetnek igénybe a hegyvidékiek” – mondta el Pokorni Zoltán. Néhány adat megadásával regisztrálni lehet az önkormányzat honlapjáról is elérhető www.hegyvidekuv.hu oldalon, ezt követően pedig a rendszer automatikus figyelmeztetést küld, ha az UV-index eléri a 6-os, illetve a 8-as szintet.
Előbbi esetben ajánlatos árnyékba húzódni, lehetőség szerint sapkát és napszemüveget felvenni, mert 11 és 15 óra között akár húsz perc alatt megjelenhet a bőrpír, ami később nagyobb bajt is okozhat. A következő, extrém sugárzásnak megfelelő szint elérésekor már negyedóra is elég lehet a leégéshez.
A polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy akik a korábbi években már igénybe vették az önkormányzat ingyenes SMS-szolgáltatását, azoknak ismét regisztrálniuk kell, amennyiben most is szeretnének értesítést kapni a veszélyesen magas UV-B értékekről. A gyermekek védelme érdekében – akik fokozottabban ki vannak téve a magas UV-B sugárzás veszélyeinek – az óvodák munkatársai, valamint a napközis táborok szervezői „hivatalból” megkapják SMS-ben a figyelmeztető üzeneteket, így mindig tudják, mikor kell még jobban óvni a kicsik bőrét a leégéstől.

k.