Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szepkoruakert_a_Hegyvideken

Szépkorúakért a Hegyvidéken: az egyházakkal egyeztettek

Tanácskozásra hívta az önkormányzat a kerületi plébániák és egyházi közösségek képviselőit. A megbeszélés résztvevőit Kovács Lajos alpolgármester tájékoztatta az időseket segítő Szépkorúakért a Hegyvidéken programról.

Az év elején indította el az önkormányzat a kerületben élő idős, segítségre szoruló embereket támogató Szépkorúakért a Hegyvidéken elnevezésű programot, amelyben a tervek szerint a helyi civilszervezetek és egyházak is szerepet kapnak. Az utóbbiak képviselői kerekasztal-beszélgetésen tájékozódhattak a kezdeményezés részleteiről.
A találkozón Kovács Lajos alpolgármester elmondta, hogy a kerületi idősek négy-öt százaléka kap valamilyen szociális ellátást, vesz részt a nyugdíjasok számára meghirdetett programokban. Szerinte ennél valószínűleg többen szorulnak segítségre, sokan azonban kimaradnak a támogatási rendszerből, egyszerűen azért, mert az önkormányzat nem tud róluk.
Épp emiatt van szükség a plébániák és egyházi szervezetek együttműködésére, rajtuk keresztül a kerület fel tudná ajánlani támogatását a rászorulóknak. Ezt a célt szolgálja a már működő információs pont is, ahol az érdeklődők a szociális ügyekkel kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak gyors és szakszerű válaszokat.
Mint Kovács Lajos kiemelte, a Szépkorúakért a Hegyvidéken program egyik fontos eleme a civilek ösztönzése és ezzel egy olyan hálózat létrehozása, amely eléri a támogatásra szoruló idősek legalább tizenöt százalékát. „A cél az információáramlás, azaz hogy az önkormányzat tudja, kiknek kell segíteni, és az idősek is tisztában legyenek a lehetőségekkel” – hangsúlyozta az alpolgármester, hozzátéve, hogy mindebben számítanak az egyházak közreműködésére.
Az önkéntesség fontosságát emelte ki Szokoli Erzsébet, a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ vezetője. A szakember abban bízik, hogy az egyházi szervezetek kapcsolatrendszerében vannak olyan megbízható emberek, akik szívesen részt vennének az önkormányzati programban. Elsősorban beszélgetőtársakat, sétapartnereket, valamint a bevásárlásban, esetleg a ház körüli kisebb munkákban közreműködő, vállalkozó kedvű fiatalokat, középkorúakat, aktív időseket keresnek. A legfontosabb a társadalmi kapcsolatok újraépítése, hiszen így lehet a leghatékonyabban ellensúlyozni az időskori elmagányosodást.

M.