Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fat No More: bárki csatlakozhat az életmódprogramhoz

Több tucat jelentkezőből az internetezők és a „felvételiztető” szakmai zsűri döntése alapján hárman kaptak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a MOM Sport Uszoda és Sportközpont, a létesítmény területén működő Fájdalom Ambulancia és az F&M fitness and more fitneszterem különleges életmód- és testformáló programjában. Csilla, Szilvia és András átalakulása március 4-e óta zajlik és tizenkét héten át tart a Facebook nyilvánossága előtt, így bárki végigcsinálhatja velük a programot.

Generációk találkozása a focipályán

A Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete barátságos labdarúgó-mérkőzésre hívta a MALÉV-Old Boys öregfiúcsapatát. A MOM Sportban megrendezett, jó hangulatú összecsapáson egy góllal a vakfocisták győztek, bebizonyítva, hogy a sport képes eltüntetni az emberek közötti különbségeket.

Tavaszi szél rügyet áraszt!

Szerencsére nem kellett ádáz harcot vívnunk a téllel, csapatainkat és a szánkóinkat is a padláson hagyhattuk… Tavasz Tündér magától értetődőn és mindenekelőtt átvette a hatalmat, varázspálcájával kicsit sem kellett hadonásznia, lágy „jó reggelt”-csókot lehelt a természetre, és az erdő azonnal megmozdult.

Előzzük meg a vastagbélrákot!

A vastagbélrák gyakori daganat, azonban az időben felismert esetek jól kezelhetők, gyógyíthatók. Mivel szűrés révén nagy biztonsággal megállapítható a tumor jelenléte, a megelőzés szempontjából a tünetmentes felismerésre kell törekedni – hívta fel a figyelmet az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem februári előadásán dr. Sike Róbert, a Budai Egészségközpont gasztroenterológusa, aki a betegség kezelésének lehetőségeiről is beszélt.

Honfoglaló magyar festmények

A nagyvilágban elért szakmai sikerei, hazaszeretete és magyarságtudata a hazai festészet nagyjai közé sorolja Holesch Dénest. A fél évszázados emigrációból 1983-ban a teljes ismeretlenségbe hazatérő művész rövid ideig élvezhette az itthonlétet, művei azonban mára kitörölhetetlenül képzőművészetünk gazdag hagyatékát gyarapítják. Munkássága előtt tiszteleg A szabadság rabságában című film, amelyet április 3-án láthat a közönség a MOM-ban. A filmbemutatóhoz kapcsolódik a festő képeiből az Abigail Galéria által rendezett kamarakiállítás, ami két napig belépőjegy nélkül látogatható.

Tuba Tóbiás ismét eljön hozzánk

Szóljon a vidám „um-pa, um-pa”, Tuba Tóbiás március 29-én ellátogat a MOM-ba! Nyugalom, minden maradt a régiben, aki eljön, szórakozhat egy jó ügy érdekében! A jegybevételt a Böjte Csaba által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapja, így a rászorulókat szórakozva támogathatja. Lukácsházi Győző, Tóbi egyik szülőatyja elmondja, miről marad le, aki a produkciót kihagyja.

Bölcsődei felvételi április első két hetében

Április 1. és 15. között lehet beadni a jelentkezéseket az önkormányzati fenntartású bölcsődékbe. Nem változik a jogosultság megállapítása, a szociálisan rászorulók továbbra is előnyt élveznek az elbíráláskor.

Vitázik a világ ifjúsága

A Goethe Intézet német nyelvű vitaversenye idei, iskolák közötti fordulójának a Tamási Áron gimnázium adott otthont. A komoly témákat boncolgató retorikai harcban Pőcze Júliának, a Tamási tanulójának sikerült meggyőznie a zsűrit, így érte szurkolhatunk majd a következő országos selejtezőkörben.

A város a társadalom arcát tükrözi

Nyugdíjba vonult a kerület főépítésze, dr. Somogyi Botond, akivel pályafutásáról, valamint a Hegyvidéken végzett értékvédelmi és városfejlesztési munkájáról beszélgettünk. A mai építészeti problémákról is szó esett, a többi között arról, mi akadályozza az egységesebb városkép kialakulását.

Folytatódnak a csatorna-építés előkészületei

Nagyszabású közműfejlesztést végeznek a XII. kerületben a Budapest-Budaörs Szennyvízelvezetési Beruházó Önkormányzati Társulás beruházásában. Jelenleg tizenhét hegyvidéki utcában zajlik kutatóárkok kialakítása, a jelentősebb forgalomkorlátozással járó építési munkálatok várhatóan áprilisban kezdődnek.

Építészek rakták le a Magyar Zarándokút alapjait

Három évvel ezelőtt nyílt meg a Hegyvidéket is keresztülszelő Magyar Zarándokút egy főként építészekből álló közösség aktív szervezőmunkájának köszönhetően. Az értékőrző és -teremtő csapatot nemrégiben Kós Károly-díjjal jutalmazta a belügyminiszter. Az eddigi eredményekről Rumi Imrével, a Magyar Zarándokút Egyesület elnökével beszélgettünk.

Szabálytalan parkolás: nem mérlegelhet a hatóság

Mindig van, aki megpróbálja, pedig nem éri meg trükközni a parkolással. A Hegyvidéki Közterület-felügyelet ugyanis a törvényben foglaltaknak megfelelően mérlegelés nélkül megbírságolja a tilosban álló, sok esetben a parkolási díjat megúszni akaró autósokat.

Nagycsaládosok és teljesítménytúrázók a Normafáról

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének hegyvidéki csoportja, valamint a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség képviselői is találkoztak Pokorni Zoltán polgármesterrel, hogy megosszák véleményüket, illetve feltegyék kérdéseiket a Normafa tervezett rehabilitációjával kapcsolatban.

Átadták a Hegyvidék Közbiztonságáért díjakat

Ünnepélyes keretek közt átadták a Hegyvidék Közbiztonságáért díjakat. Az elismerést a kerületi rendőrkapitányság kötelékébe tartozó Sivadó Zsolt rendőr főtörzsőrmester, valamint a hozzáértését és bátorságát számos hegyvidéki bevetésen bizonyító Mészáros Sándor tűzoltó törzsőrmester érdemelte ki.

Szépkorúakért a Hegyvidéken: az egyházakkal egyeztettek

Tanácskozásra hívta az önkormányzat a kerületi plébániák és egyházi közösségek képviselőit. A megbeszélés résztvevőit Kovács Lajos alpolgármester tájékoztatta az időseket segítő Szépkorúakért a Hegyvidéken programról.

Gyújtogatás az Erzsébet-kilátónál

Vandál módon égő anyaggal rongálták meg ismeretlenek a János-hegyi Erzsébet-kilátó bejáratát. A károkról a helyszínen tájékozódott Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester, akik a helyreállítási munkában is részt vettek.

Könnyebb lesz a járőrözés

A Hegyvidéki Önkormányzat támogatási szerződés keretében hozzájárul a kerületben működő Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület eszközbeszerzéseihez. Pokorni Zoltán polgármester nemrég az új rendeletnek megfelelő láthatósági mellényeket, forgalomirányító elektromos fáklyákat, speciális zseblámpákat, valamint a formaruhára illeszthető, a kerület címerével ellátott karjelzéseket adott át az egyesület képviselőinek.

Felújítják a Németvölgyi utat

Összesen hatszázmillió forintot biztosít a kerületi költségvetés útfelújításokra az idén. Ebből a kátyúzások, valamint az aktuális út-, járda- és lépcsőfelújítások, -javítások mellett egy százötvenmillió forintos nagyberuházás is megvalósul. A Hegyvidéki Útfejlesztési Testület döntése értelmében a nyár folyamán teljesen felújítják a Németvölgyi út önkormányzati fenntartású szakaszát.

Adósság nélkül gyarapodik a kerület vagyona

Az önkormányzat a korábbi évekhez képest az idén jóval többet költhet az út- és járdafelújításokra, intézményfejlesztésekre – a szükséges keretösszegeket a most elfogadott költségvetési rendeletben rögzítette a képviselő-testület. A legutóbbi testületi ülésen a Hegyvidéki Közterület-felügyelet rendészeti szervvé alakításáról is döntés született.