Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Változások a választásokban

A rendszerváltozás utáni hetedik országgyűlési választást tartják 2014. április 6-án Magyarországon. A jogszabályi változások miatt több szempontból is más lesz ez a voksolás az előzőekhez képest: lényeges újítás, hogy két forduló helyett az idén már csak egy lesz, emellett – a képviselők létszámának csökkentésével összefüggésben – 176 helyett 106 egyéni választókerületben indulhatnak a képviselőjelöltek.
Ennek nyomán jelentősen bővült a választókerületek területe. A Hegyvidéket teljes egészében lefedő körzet is – amely a korábbi 18-as helyett a 03-as számjelzést kapta – túlnyúlt a XII. kerület határain, immár magában foglalja a II. kerület egyes részeit is, például a Víziváros, Rózsadomb, Országút, Pasarét, Szépilona, Kurucles, Lipótmező, Hárshegy néven ismert városrészek számos utcáját.
A kisebb parlamentben a 106 egyéni képviselő mellett csak országos pártlistáról bekerülő képviselők ülnek majd (93-an), a korábbi területi listás mandátumok megszűnnek. Újdonság, hogy az idén pártlista helyett országos nemzetiségi listára is lehet voksolni, ehhez azonban a magukat nemzetiséginek vallók részéről előzetes regisztráció szükséges. Szintén új elem, hogy regisztráció esetén a magyarországi lakcímmel vagy bejelentett tartózkodási hellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is szavazhatnak levélben.
Fontos tudni, hogy előzetes regisztrációra az előbbi eseteken kívül nincs szükség: az, akinek a bejelentett lakóhelye, illetve tartózkodási helye magyarországi címen található, automatikusan bekerül a választási névjegyzékbe – e tekintetben tehát maradt a korábbi rendszer. Változás ugyanakkor, hogy aki Magyarországon, de a magyarországi lakóhelyétől eltérő helyen kíván szavazni, s ott a szavazást megelőző péntek 16 óráig a helyi választási irodában leadta átjelentkezési kérelmét, akkor – a korábbiakkal ellentétben – nem az új hely, hanem az eredeti lakóhely szerinti választókerület jelöltjeire adhatja le voksát.

sz.

Európai parlamenti választások május 25-én

2014-ben európai parlamenti választásokat tartanak az Európai Unió minden tagállamában, így Magyarországon is, ennek időpontja nálunk május 25-én lesz. A választás egyfordulós listás szavazás, amire ötévente kerül sor, és csak azok a pártok indulhatnak rajta, amelyek legalább 20 ezer polgár ajánlását összegyűjtötték. Magyarország mandátumainak száma – Horvátország 2013-as EU-csatlakozása és a lisszaboni szerződésben meghatározott felső korlát miatt – az Európai Tanács egyik tavalyi határozata alapján 22-ről 21-re csökken. A magyar pártlistákra az Európai Unió más országainak állampolgárai is voksolhatnak, amennyiben itt laknak, ehhez azonban a névjegyzékbe való felvételt kell kérniük legkésőbb a szavazást megelőző 16. napon. A más uniós tagállamban élő magyar állampolgárok a külföldi lakóhelyük szerinti jelöltek közül választhatnak, amennyiben az adott uniós országban az ottani jogszabálynak megfelelően kérik a névjegyzékbe való felvételüket.