Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Reflektorfenyben_a_budai_cserkeszek

Reflektorfényben a Budai cserkészek

Lengyel Zoltán Budai cserkészek című könyvét mutatták be februárban a MOM Kulturális Központ kupolatermében. A szerzőt és a megjelenteket Pokorni Zoltán polgármester köszöntötte. „A cserkészet az én korosztályom számára nem közvetlenül megélt élmény. Hallottunk róla a szüleinktől, a rendszerváltás után pedig láttunk kísérletet az egykori cserkészet újraélesztésére. Hogy ez a kísérlet befejeződött-e, vagy csak egy fázisánál tart, azt nehéz lenne eldönteni” – mondta, majd hozzátette, polgármesterként nemcsak szurkol ezeknek a kezdeményezéseknek, de igyekszik évről évre támogatást is nyújtani ahhoz, hogy a létrejött cserkészcsapatok megerősödjenek, és folytatni tudják az elődök által gyakorolt hagyományokat.
„Külön köszönet és hála azoknak az egykori vezetőknek, akik a cserkészszervezetek úttörőszövetséggé való kényszer-összeolvasztásának évei után kitartottak fiatalkori eszményeik mellett, tevőlegesen is részt vettek a rendszerváltás utáni újraindításban, és hellyel-közzel megtalálták a fiatalokat, akik képesek átvenni tőlük ezt a feladatot – fogalmazott a polgármester. – Nagyrészt róluk szól ez a könyv, és helyes is, hogy őket megörökítsük, mert a kerületi cserkészvezetőknek komoly szerepük volt az országos cserkészmozgalom újraszervezésében és mai működtetésében.”
A Hegyvidéki Históriák sorozatot 2003-ban indította útjára az önkormányzat, és az eltelt tíz évben tizenkét kötet jelent meg – mondta el Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria igazgatója, aki emlékeztetett: a Budai cserkészek szerzőjének nem ez az első könyve a sorozatban, hiszen a Márton-hegy történetét is ő dolgozta fel. „Lengyel Zoltán évtizedek óta a kerület lakosa, aki amellett, hogy parancsnokként sokáig vezette a budai cserkészeket, más területeken is részt vett a Hegyvidék felvirágoztatásában” – emelte ki.
A könyv szerzője számos érdekes részletbe avatta be népes hallgatóságát. Beszélt a cserkészet megalapítása körüli ellentétekről, és elmondta: annak ellenére, hogy a rend és a fegyelem manapság az egyenruhához hasonlóan „nem trendi”, ezeket a cserkészet pozitívumainak tartja. „Mindezek felett azonban a legfontosabb erénye az, hogy valláserkölcsi alapokon áll” – hangsúlyozta Lengyel Zoltán, aki néhány mondatban felvillantotta a szövetség huszadik századi, viszontagságos útjának meghatározó képeit.
Dr. Kollega Tarsoly István történész, a kötet szerkesztője és kiadója elárulta, a kézirat már öt éve készen állt, mindössze az utolsó része, az adattár várt frissítésre. „Amit a Budai cserkészekben olvashatunk, több, mint amit a szakirodalom tár fel előttünk – méltatta a könyvet a történész –, hiszen Lengyel Zoltán személyes élményekkel is tarkítja a történetet.”

J. Zs.