Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nagycsaladosok_es_teljesitmenyturazok_a_Normafarol

Nagycsaládosok és teljesítménytúrázók a Normafáról

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének hegyvidéki csoportja, valamint a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség képviselői is találkoztak Pokorni Zoltán polgármesterrel, hogy megosszák véleményüket, illetve feltegyék kérdéseiket a Normafa tervezett rehabilitációjával kapcsolatban.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) kerületi tagszervezete, a Hegyvidéki Nagycsaládos Csoport fórumot szervezett a Kulturális Szalonban, ahol a tagok a Normafa problémáinak rendezéséről beszélgettek a polgármesterrel. A találkozó elején Pokorni Zoltán bemutatta az eddig felmerült kérdéseket, javaslatokat, és megemlítette azokat a főbb elképzeléseket, amelyek a Normafa rendbetételét szolgálnák.
A Normafa-törvény kapcsán a polgármester kiemelte, hogy a hamis híresztelések ellenére a terület továbbra is természetvédelmi oltalom alatt áll, Natura 2000-es besorolás alá esik. Az egyik NOE-tag érdeklődésére elmondta: sem sícentrumot, sem lakóparkot nem terveznek a területen.
A jelenlévők arra hívták fel a figyelmet, hogy a Normafánál megoldatlan a parkolás kérdése, télen a havas lejtőkön a szánkósok és a síelők veszélyeztetik egymást, az év többi szakában pedig arra kellene megoldást találni, hogy a kerékpárosok ne a túrázók, sétálók, kisgyermekes családok között szlalomozzanak nagy sebességgel. Ugyanígy gondként említették, hogy a játszóterek nincsenek bekerítve, ezért nehezebb vigyázni a gyerekekre, valamint a kutyák is keresztül-kasul szaladgálnak a szülők és a gyerekek nem kis riadalmára, s gyakran előfordul az is, hogy az ebek belepiszkítanak a homokozóba.
A polgármester válaszából kiderült: mivel a terület erdő besorolású, ezért a játszóterek elkerítése nehézségekbe ütközhet, de az önkormányzat keresi a megoldást, ami a családok számára megnyugtató, és a környezetvédelmi előírásoknak is megfelel. Élő sövény, illetve egy jelzésszerű, alacsony kerítés merült fel ötletként.
A nagycsaládosok jó néhány kérést megfogalmaztak a játszóterek fejlesztésével kapcsolatban, egyebek mellett azt, hogy jó lenne több játszótéri egység, amely különböző korosztályokat szolgálna ki, nem csak a legkisebbeket. Javasolták a játszóterek „örökbe fogadását”: a jelentkező önkéntesek rendszeresen tájékoztathatnák az önkormányzatot, ha valamilyen problémával találkoznak.
A NOE-tagok fontosnak tartják, hogy a játszótér közelében legyen kulturált illemhely, ivókút. Közbiztonsági szempontok miatt pedig azt ajánlották, hogy a Normafa rendjére járőrök vigyázzanak, és a frekventált helyeken épüljön ki közvilágítás.
Pokorni Zoltán elmondta, hogy az önkormányzat mindenképpen tervezi illemhelyek kialakítását, és a közbiztonság javítására is keresi az optimális megoldást – együttműködést alakít ki a kerületi rendőrkapitánysággal, a természetvédelmi polgárőrökkel, továbbá bővíti a közterület-felügyelet feladatkörét. A játszóterek fejlesztésével kapcsolatban egyeztetések folynak a különböző elképzelések megvitatására: ezek között szerepel több korosztályos játszó- és sporteszköz kihelyezése.
A közvilágítás megoldása környezetvédelmi szempontok miatt átgondolást igényel. A káros mértékű fényszennyezés elkerülése érdekében javaslatként felmerült mozgásérzékelő lámpák kihelyezése.

*

A Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség (MTTSZ) képviselői, Szabó László elnök és Wehner Géza alelnök szintén találkoztak a napokban a polgármesterrel. Wehner Géza elmondta, hogy a túrasport egyik fő ága a teljesítménytúrázás, ami hatalmas népszerűségnek örvend Magyarországon, az idén körülbelül 450 teljesítménytúra lesz hazánkban. A Budapest területét érintő 75 teljesítménytúra közül legalább 25 a Normafától indul, vagy ott halad át, további 15 pedig a János-hegyet, valamint a Szépjuhásznét érinti.
Egy-egy a Normafát érintő teljesítménytúrán még rossz időben is több százan indulnak el, jó időben pedig akár 1000-1400 résztvevőre is számítani lehet. A sportág növekvő népszerűségére való tekintettel a szövetség azt javasolja, hogy a Normafánál legyen egy szimbolikus túraindító pont, ami lehet akár egy esőbeálló is, ahol érmenyomóval vagy pecsételővel örökíthetnék meg az arra járók a túra, a hely emlékét.
Az MTTSZ képviselői egyetértettek abban, hogy nem fenntarthatók a Normafánál jelenleg uralkodó rendezetlen állapotok. A gondok között említették a természetvédelmi területen parkoló autókat, a szemetelést, a downhill-kerékpárosok okozta környezetrombolást, és azt, hogy az erdőben a tiltás ellenére száguldozó biciklisek a túrázókra, gyalogosokra is komoly veszélyt jelentenek. A sportszövetség képviselői hangsúlyozták, szívesen segítséget nyújtanak a túrajelzések felfrissítésében, valamint egy turista-illemkódex összeállításában. Felajánlották továbbá, hogy amennyiben az önkormányzat teljesítménytúra-programot ír ki gyerekeknek, vállalják annak lebonyolítását.

z.

A Normafa-rehabilitációról további hírek, információk a www.normafa.info oldalon olvashatók.