Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szokatlan_incidens_a_valasztasi_etikei_kodex_alairasan

Szokatlan incidens a választási etikai kódex aláírásán

Az elmúlt tizenhat évben egyszer sem fordult elő a kerületben, hogy egy párt vagy jelöltje ne írta volna alá a választások előtti etikai kódexet. Most mégis ez történt: a Kormányváltás baloldali pártszövetség képviselőjelöltje, Bauer Tamás – egyebek mellett a választáson indulók közti esélyegyenlőség hiányára hivatkozva – nem csatlakozott az aláírókhoz.
A dokumentum aláírásával a többi szervezet jelöltjei vállalták, hogy a kampány időszakában nem rágalmazzák, nem sértegetik egymást, nem tépkedik le mások plakátjait, a választások után pedig eltávolítják hirdetéseiket. Különös iróniája a történetnek, hogy az etikai kódex aláírása előtt, egyeztetés nélkül egyedül Bauer Tamás plakátjai jelentek meg az önkormányzati hirdetőtáblákon. Majd a Kormányváltás baloldali pártszövetség – a jogszabályokat be nem tartva – saját készítésű hirdetőtáblákat helyezett el a kerület különböző pontjain.
A pártok képviselői a kódex megszavazása után arról döntöttek, hogy az eredetileg a Kormányváltás jelöltjének fenntartott hirdetőtáblák felületeit az etikai kódexet elfogadó pártok között sorsolják ki. Így minden párt 60 hirdetési helyet kapott.
A Hegyvidék újság a történtek ellenére biztosítja Bauer Tamásnak a megjelenési lehetőséget. Ezek után őszinte döbbenettel tapasztaltuk, hogy míg a többi párt a lehetőséggel úgy élt, hogy a jelöltjét mutatja be, vagy legfontosabb üzenetét fogalmazza meg, addig Bauer Tamás kérdésekbe csomagolt vádakat tesz közzé a számára biztosított felületen.
Lapzártánk előtt tudtuk meg: Pokorni Zoltán polgármester levélben értesítette Bauer Tamást, annak érdekében, hogy a kerületben ne sérüljön az esélyegyenlőség, és a kampányt ne a botránykeltés uralja el, mégis biztosít 42 helyet a Kormányváltás pártszövetség plakátjai számára.

s.