Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Konnyebb_lesz_a_jarorozes

Könnyebb lesz a járőrözés

A Hegyvidéki Önkormányzat támogatási szerződés keretében hozzájárul a kerületben működő Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület eszközbeszerzéseihez. Pokorni Zoltán polgármester nemrég az új rendeletnek megfelelő láthatósági mellényeket, forgalomirányító elektromos fáklyákat, speciális zseblámpákat, valamint a formaruhára illeszthető, a kerület címerével ellátott karjelzéseket adott át az egyesület képviselőinek.

Két évvel ezelőtt tette át székhelyét a Jókai Klubba a 2011-ben alapított Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület. Tagjai önkéntes munkájukkal hozzájárulnak a Hegyvidék közrendjének és közbiztonságának további javításához, valamint természeti értékeinek megőrzéséhez.
A természetvédelmi polgárőrök egy esztendő alatt több mint nyolcszáz óra közterületi szolgálatot látnak el, hetente több alkalommal közösen járőröznek a kerületi rendőrséggel és a Hegyvidéki Közterület-felügyelettel. Részt vesznek a helyi bűnmegelőzési programokban, együttműködnek a természetvédelmi őrszolgálattal a természeti értékek védelmében. Kiemelt feladatuknak tekintik a környezettudatosság népszerűsítését, ennek érdekében rendszeresen természetvédelmi témájú előadásokat tartanak a Jókai Klubban és a kerületi oktatási intézményekben.
Vállalják csoportok vezetését a helyi tanösvényeken, figyelmet fordítanak a különböző környezetkárosító tevékenységek feltárására és megszüntetésére, kiveszik a részüket a hulladékmentesítésből, segítik a lomtalanítások zavartalan lebonyolítását, valamint madárodútelepeket létesítenek és tartanak fenn. A Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület közreműködött a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium madárbarát tanösvényének kialakításában is.
A szervezetet a Hegyvidéki Önkormányzat a munkavégzéshez szükséges tárgyi feltételek egy részének biztosításával, továbbá az infrastrukturális feltételek megteremtésével támogatja. Pokorni Zoltán polgármester legutóbb a járőrözést megkönnyítő eszközöket adott át az egyesületet vezető Woynárovich Andrásnak: jó minőségű zseblámpákat, a forgalomirányítást megkönnyítő, úgynevezett elektromos fáklyákat, a legújabb rendelkezések szerinti szabványos láthatósági mellényeket, valamint a Hegyvidék címerével ellátott és a polgárőrök formaruhájára illeszthető karjelzéseket.
Mint a polgármester elmondta, az eszközvásárlásra lehetőséget adó szerződés aláírása az önkormányzat és az egyesület közti kapcsolat erősítésének egy újabb állomása. Annál is inkább, mert az áprilisban rendészetté alakuló Hegyvidéki Közterület-felügyelet – a szervezet elnevezésére a kerület hivatalos Facebook-oldalán várják a polgárok javaslatait – fejlesztése mellett a Hegyvidék érdekelt a lelkes önkéntesekből álló természetvédelmi polgárőrség munkakörülményeinek javításában is.
A Hegyvidék Budapest „legzöldebb” kerülete, hatalmas kiterjedésű erdők (köztük a Normafa) terülnek el itt, ezért nagy szükség van a ma már huszonnégy fővel működő természetvédelmi polgárőrség szakértelmére. Beszédes adat, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. a teljes erdőrészen mindössze három munkatárssal próbálja meg fenntartani a rendet.
Pokorni Zoltán szerint elismerésre méltó a természetvédelmi polgárőrök elhivatottsága, már csak azért is, mert munkájukat ellenszolgáltatás nélkül végzik. Külön kiemelte a Normafa kérdését, a kedvelt kirándulóterület közbiztonsága ugyanis a rendőrség erőfeszítései ellenére még mindig hagy kívánnivalót maga után, a pihenő előtti parkolóban például gyakorta előfordulnak gépkocsifeltörések. Ezen is változtatna a terület vagyonkezelésének kerületi átvétele, a Normafa Park Intézmény keretében ugyanis állandó járőrposzt jönne létre, amely a természetvédelmi polgárőrség és a közterület-felügyelet hathatós támogatásával megoldást jelenthet a jelenlegi problémákra.
Woynárovich András az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy az egyesület tagságának nyolcvan százaléka rendelkezik polgári természetőr képesítéssel. Ez biztosítékot jelent arra, hogy a védett területeken is szakszerűen lépjenek fel.

K.

A Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület továbbra is várja a környezetükért tenni akaró, a polgárőri munka és a természetvédelem iránt elkötelezett önkéntesek jelentkezését. Telefonszám: 06/30-621-2743. E-mail: info@termeszetvedelmi-polgarorseg.hu. Internet: www.termeszetvedelmi-polgarorseg.hu.