Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Generaciok_talalkozasa_a_focipalyan

Generációk találkozása a focipályán

A Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete barátságos labdarúgó-mérkőzésre hívta a MALÉV-Old Boys öregfiúcsapatát. A MOM Sportban megrendezett, jó hangulatú összecsapáson egy góllal a vakfocisták győztek, bebizonyítva, hogy a sport képes eltüntetni az emberek közötti különbségeket.

Magyarország első és eddig egyetlen vakfocicsapata évekkel ezelőtt talált végleges otthonra a MOM Sportban, ahol hetente egyszer kiváló körülmények között gyakorolhat. A helyszín ebben a sportágban különösen fontos, hiszen a műfüves pályának minden szempontból alkalmasnak kell lennie a mérkőzések lebonyolítására.

Egyebek közt ezért is jött a Látássérültek Szabadidős Sportegyesület (LÁSS) csapata a Csörsz utcai sportkomplexumba, és szervezi immár évek óta a Hegyvidékről a hazai vakfociéletet. Méghozzá egyre eredményesebben, mert bár vakfocicsapat továbbra is csak egy van az országban, a játékoskeretet sikerült stabilizálni, ráadásul egyre több nemzetközi és barátságos meccsen bizonyítják be, hogy focizni, passzolni, cselezni és persze gólt lőni akkor is lehet – nem is akárhogy! –, ha az ember nem látja, csupán hallja a labdát.
Legutóbb a szintén a MOM Sportban játszó MALÉV-Old Boys játékosai tapasztalták meg, hogy a hegyvidéki vakfocisták jó barátságban vannak a játékszerrel. A „Generációk találkozása” címmel – az elnevezés az idősebb malévosokra és a fiatal vakfocisokra utal – meghirdetett barátságos mérkőzésen természetesen bekötött szemmel játszó repülősök ugyan 1–0-ás vereséget szenvedtek, mégsem voltak elkeseredve, mivel szerintük az eredmény még számukra hízelgő.
„Néha azt sem tudtuk, hol vagyunk, merre van a kapu, a labdát pedig szó szerint csak nyomoztuk. Ráadásul fél füllel azt hallottuk, hogy hagytak minket boldogulni, elképzelni sem tudom, mi lett volna az eredmény, ha mindent belead az ellenfél – mondta félig viccesen Chovan László. – A nézők és a kapusunk szerint is gyönyörű találat született, kár, hogy mi ezt nem láthattuk.”
Mindehhez a vakfoci ügyét felkaroló MOM Sportot irányító Buranits Ildikó annyit tett hozzá, hogy a LÁSS a sportközpont egyik legaktívabb közössége. Tavaly összemérték erejüket az egykori válogatott játékosokat, a ferencvárosi Vincze Ottót és Hajdu Attilát is felvonultató sztárválogatottal, hírverő meccseket játszottak, valamint megszervezték az első magyarországi nemzetközi vakfocikupát – emlékeztetett az igazgató.
A közeljövő terveit ismertette Szeli Emília, az egyesület képviselője, aki kiemelte, szeretnének ismét nemzetközi tornát rendezni a Csörsz utcában, ezt megelőzően azonban még egy komoly, de annál örömtelibb feladat vár a hegyvidéki játékosokra. A nemzetközi szövetség ugyanis meghívta a LÁSS-t Prágába, ahol júliusban minibajnoksággal egybekötött edzőtábort tartanak cseh, román, moldáv, lengyel és belga résztvevőkkel. Bár az előjelek kedvezők, hiszen a cseheket tavaly idehaza sikerült legyőzni, a csapat elsősorban tanulni utazik ki. Persze, azért a minél jobb helyezés eléréséről sem mond le.

-ály