Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Meses_napok_a_Mesevar_Ovodaban

Mesés napok a Mesevár óvodában

Manók, tündérek és jól ismert fabulahősök költöztek a Hegyvidéki Mesevár Óvodába, ahol az izgalmas játékok mellett a gyerekek moziztak, zenéltek, táncoltak, hamuban sült pogácsát készítettek, és lakodalmi vacsorát rendeztek az idei Mesevár-hét alkalmából.
„Óvodánkat 2009-ben alapította a Hegyvidéki Önkormányzat, ugyanebben az évben rendeztük meg az első Mesevár-napot, ami rengeteg további ötlettel ihlette meg a pedagógusokat. Úgy gondoltuk, hogy érdemes kibővíteni a tartalmas programot egy teljes hetet átölelő projektté” – mondta Hámori Mária óvodavezető.
A Mesevár-hét játékos feladatai nemcsak szórakoztatóak, de fejlesztik az óvodások készségeit is. Ennek köszönhetően szinte észrevétlenül sajátítják el a matematikát, a vizuális kultúrát, a zenét, a helyes nyelvművelést, a környezetismeretet és a testmozgást. „A gyerekek szabadon dönthetnek arról, hogy éppen melyik játékban szeretnének részt venni” – tette hozzá Hámori Mária.
Az óvodavezetők munkaközösségének javaslatára a kerületi pedagógusok rendszeresen figyelemmel kísérik egymás óvodáit, a Mesevár-hét alkalmából hegyvidéki óvónők látogattak el az intézménybe tapasztalatcsere és ötletszerzés céljából. A programot bemutató szakmai előadás után mindenki elmondta, milyen játékos, aktivitásra serkentő feladatokkal teszi izgalmassá csoportja mindennapjait. A beszélgetés során szóba kerültek a modern mesék is, az óvónők pedig kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy nevelés szempontjából még mindig a kreatív játékok és a régi fabulák tudnak pozitív hatást gyakorolni a gyerekekre.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az óvodások műveit bemutató tárlat, amely a Mesevár-hét emlékezetes pillanatait örökíti meg. A kiállított jelmezek, rajzok és festmények között található Meseország térképe, a nagycsoportosok fantáziájának lenyomata is. Találkoztak tündérekkel, kedves manókkal, megmászták a hatalmas Üveghegyet (bordásfal) és az óriásgombákat (zsámoly), betértek a Gyémántpalotába, átkeltek az Aranyhídon, sőt még a mocsáron (barna matrac) is sikerült átküzdeniük magukat.
„Testnevelés-foglalkozáson jártunk Meseországban. Másabb, mint itt, manók és tündérek lakják. Sok volt az akadály, de szerencsére mindenkinek sikerült túljutni rajtuk” – mesélte Réka, aki megkérte csoporttársát, Johannát, hogy beszéljen lapunknak a Varázsforrásról: „Ez az élet vize. Amikor megfürdünk benne, valamit megváltoztathatunk magunkban, azt kívánunk, amit akarunk. Én tündérré változtam! Szerintem még visszamegyünk, mert nagyon jól éreztük ott magunkat!”

B. M.