Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
nemetvolgyi_u1

Felújítják a Németvölgyi utat

Összesen hatszázmillió forintot biztosít a kerületi költségvetés útfelújításokra az idén. Ebből a kátyúzások, valamint az aktuális út-, járda- és lépcsőfelújítások, -javítások mellett egy százötvenmillió forintos nagyberuházás is megvalósul. A Hegyvidéki Útfejlesztési Testület döntése értelmében a nyár folyamán teljesen felújítják a Németvölgyi út önkormányzati fenntartású szakaszát.

Jelentős útfejlesztési programot indít a Hegyvidéki Önkormányzat. A költségvetésben rendelkezésre álló mintegy hatszázmillió forintból a kátyúzások és a javítási munkálatok mellett egy nagyberuházás elvégzésére is lehetőség nyílik. A kerületi szakemberek előzetesen a Határőr és a Németvölgyi út rekonstrukcióját tartották indokoltnak, a végső döntés a kommunálisadó-bevételek felhasználására javaslatot tevő Hegyvidéki Útfejlesztési Testület (HÚT) rendkívüli ülésén született meg.
Az egyeztetésen Rimóczi János, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője az előzményekről szólva elmondta, hogy olyan rossz állapotú, ugyanakkor forgalomtechnikai szempontból kitüntetett jelentőségű útszakaszra gondoltak, amelyen a közműszolgáltatók a közeljövőben nem terveznek burkolatbontással járó munkákat. Így maradt végül a „kalapban” a Németvölgyi és a Határőr út, ezek közül kellett választania a HÚT tagságának.
Borsodi László, a városüzemeltetési iroda munkatársa arról beszélt, hogy a tapasztalatok szerint a lakóutcák tehermentesítéséhez a gyűjtőutak felújítására van szükség. A Határőr út tíz méter széles, és bár nem kifejezetten nagy az átmenő forgalma, sok autós használja, aki a Városmajor utcából érkezik, és parkolóhelyet keres.
Más karakterű a Németvölgyi út – a Bürök utca és a Hegyalja út közötti, önkormányzati fenntartású, 900 méter hosszú szakasz felújításáról van szó –, amely lényegesen nagyobb terhelésnek van kitéve, különösen az agglomerációból érkezők miatt. Ezt bizonyítják a forgalomszámlálási adatok is, hiszen míg a Határőr úton reggel 6.50 és 8.20 között tízpercenként száz gépkocsi halad át, ugyanez a szám a Németvölgyi úton több mint kétszáz.
Ez utóbbi szakaszon valamivel rosszabb állapotú az útpálya minősége, ráadásul itt a csatorna felett korábban egy második csatornaüreget találtak – ez okozza a rendszeresen jelentkező felületi deformitásokat –, amit csak egy átfogó rekonstrukció során lehet végérvényesen megszüntetni. Szintén nehézséget okoz az eseti javítások során a kiskockakő alap, amihez az aszfalt nem tud megfelelően illeszkedni, így a végleges megoldás érdekében ezt is fel kell szedni, és teljesen újjáépíteni a szerkezetet.
Szálka Miklós, a HÚT elnöke mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy a Németvölgyi út úgynevezett forgalmi út, a nagyobb városrészek összeköttetését biztosítja, miközben az agglomerációból érkező forgalmat is kénytelen elvezetni. A Határőr út az egyik végén a Városmajor utcából érhető el, míg a másik fele, az Abos utcába torkollva, az Istenhegyi útig vezet. Lakóutcák között is alacsonynak számít a forgalma, ha nem használnák parkolásra, még ennyi autó sem járna erre.
Az elnök szerint ezért a Határőr úton elegendő lenne egy hat-hat és fél méter széles, aszfaltburkolatos útpálya, a fennmaradó részen pedig kockakő parkolósávot lehetne kialakítani. Szálka Miklós úgy látja, ez a fejlesztés egyelőre még várhat, a Németvölgyi utat viszont haladéktalanul át kell építeni. Hozzátette, az onnan kinyert kiskockakő nagy érték: díszítésre, vagy akár a Határőr úti, leendő parkolósáv kialakítására is kiválóan alkalmas lehet.
Mindezek után a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület a Németvölgyi út felújítása mellett határozott. A beruházás az iskolakezdésig mindenképpen megvalósul.
A szavazást követően aktuális kérdéseket vitattak meg a testület tagjai. A többi közt kiderült, hogy a főváros még az idén ősszel elkészíti a régóta várt körforgalmat a Stromfeld Aurél és a Németvölgyi út csomópontjában, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. pedig kiépíti a közvilágítást a Gaál József út felső szakaszán.
Javaslat hangzott el azzal kapcsolatban, hogy létesüljön lámpás csomópont a Bürök utca és a Németvölgyi út kereszteződésében. A kérést az önkormányzat továbbítja az ügyben illetékes fővároshoz. Rimóczi János a Törökbálinti úton, az Edvi Illés utcánál hiányolt zebrával kapcsolatban elmondta, hogy a gyalogátkelő kijelölését láthatósági okokból nem engedélyezi a főváros, a megoldáson jelenleg is dolgoznak a kerületi szakemberek.

M.