Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szabalytalan_parkolas

Szabálytalan parkolás: nem mérlegelhet a hatóság

Mindig van, aki megpróbálja, pedig nem éri meg trükközni a parkolással. A Hegyvidéki Közterület-felügyelet ugyanis a törvényben foglaltaknak megfelelően mérlegelés nélkül megbírságolja a tilosban álló, sok esetben a parkolási díjat megúszni akaró autósokat.

A hegyvidéki közterület-felügyelők tapasztalatai szerint továbbra is rendszeresen előfordul, hogy az autósok – részben a parkolási díj elkerülésének érdekében – a járdára, vagy más, felfestéssel, illetve (igaz, ritkábban) táblával védett helyre állnak. Szintén gyakori a mozgássérült-parkolók jogtalan elfoglalása.
Ami a járdára parkolást illeti, a szabályok szerint csak akkor van rá lehetőség, ha azt felfestés vagy külön jelzőtábla engedélyezi. A szabálytalan járdára parkolásért tízezer forintos bírság jár, ez az összeg ötezer forinttal emelkedik, amennyiben az autós másfél méternél kisebb távolságot hagyott járműve és a járdát határoló épület (kerítés) között.
Szintén tízezer forintos bírságra számíthatnak, akik figyelmen kívül hagyják a megállni tilos táblát. Ennél is drágább a mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyek jogosulatlan használata, ez tízezer forintos helyszíni bírságot von maga után, ami feljelentés esetén megduplázódik – mégis sokan beállnak ezekre a helyekre.
A közterület-felügyelők nem mérlegelhetnek, a szabálysértés észlelését követően kötelesek kiszabni a bírságot. Szintén nincs lehetőség a büntetés utólagos mérséklésére, illetve részletfizetés biztosítására. Az autós távollétében feljelentést tesznek, ilyenkor a jármű tulajdonosának, illetve üzembentartójának harminc napon belül kell kifizetnie a bírságot. Ennek elmulasztása esetén a rendőrség folytatja le a szabálysértési eljárást.
Sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy a járdaszegélyre festett jelzések kiegészítő tábla hiányában is kötelező érvényűek. E szerint az úttest szélén vagy a járda szegélyén lévő folytonos vonal a megállási, míg a szaggatott vonal a várakozási tilalomra hívja fel a figyelmet.
Vitás helyzeteket okozhat a szűk utcákban parkolás. Pedig ezekben az esetekben is egyértelmű a szabályozás: ha a közúti jelzésből más nem következik, az út menetirány szerinti jobb oldalán engedélyezett a megállás, méghozzá úgy, hogy legalább három méter szélességben szabadon kell hagyni az útpályát.

m.