Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fotokkal_unnepel_a_Budai_Rajziskola2

Fotókkal ünnepel a Budai Rajziskola

Legutóbbi sikeres szereplésük után, annak is köszönhetően, a Budai Rajziskola fotográfia szakának növendékei most két kiállításon mutatják be műveiket a nagyközönségnek. Lisztes Edinával, a tárlatok szervezőjével és kurátorával beszélgettünk, aki elmondta, hogy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ tavalyi megnyitója jótékonyan irányította a szakma figyelmét az iskolára.

Két kiállításon is láthatók jelenleg a Budai Rajziskola fotográfia szakának munkái. Melyek ezek?

– Az idei European Month of Photography és a magyar Fotóhónap 2014 rendezvénysorozat hívószava az archívumhasználat volt. A Magyar Fotóművészek Szövetsége két kiállításunkat is beválogatta a rangos eseményre. A Casati Art Corner Galériában a Budai Rajziskola fotográfia szakának tízéves archívumából látható válogatás, az évfordulót hatvan volt diákunk munkáival ünnepeljük. A másik tárlat a Corvin áruház harmadik emeletén, a MŰSZI, azaz a Művelődési Szint kiállítóterében tekinthető meg: a „Privát szféra” a jelenlegi második évfolyamos hallgatók térspecifikus fotó alapú installációiból álló bemutatkozása. Ezt a kiállítást Uhl Gabriella kurátor, a Fotóhónap 2014 egyik szervezője nyitotta meg. Ő tagja volt a zsűrinek, amely a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ tavalyi megnyitójára kiírt pályázatra beérkező alkotásokat bírálta el. A pályázat fődíját elnyertük, és Uhl Gabriella azóta többször is találkozott növendékeinkkel, nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttük. Neki és a jó szereplésünknek is köszönhető, hogy a fotográfus szakma felfigyelt ránk, hogy úgy mondjam, számol velünk. Mindkét mostani kiállítás nagyon fontos a számunkra, mert megmutathatjuk magunkat, bizonyíthatjuk, hogy az iskolánkban folyó munka és diákjaink műveinek minősége eléri a kortárs fotográfiák színvonalát, s méltók vagyunk arra, hogy bekapcsolódjunk a kortárs művészeti párbeszédbe.

A „Privát szféra” egy iskolai feladatból nőtte ki magát. Hogyan történt ez?

– A diákjaink – Illés Barna irányításával – az otthon talált régi fotók alapján reflektálni kezdtek saját családi környezetükre. A közel kilenc hónapig tartó munka eredményeként erős és izgalmas, már-már terapeutikus vallomások születtek, elásott érzelmek kerültek felszínre új megvilágításban. A médiatudatos technikai és formai megoldások egyszerre teszik a műveket érthetővé és rétegeikbe hatolva egyedivé. Az alkotók, Antal Ágota, Lakatos Zsófia, Cserepes Tünde, Kiss Alexandra, Szabó Zsófia és Zászlós Mariann munkái mindenképpen figyelmet érdemelnek.

Mi az oka annak, hogy a kiállítások a kerületen kívül láthatók?

– A Magyar Fotóművészek Szövetsége az idén tizedik alkalommal rendezi meg a Fotóhónap fesztivált, és az alkalomhoz illő, reprezentatív helyet kerestünk. A másik tárlatra néhány hónappal ezelőtt pályáztunk, akkor már nem találtunk szabad kiállítóteret a Hegyvidéken, ami nem is csoda, a galériák zöme évekre előre szervezi a programját. Így esett a választásunk a MŰSZI-re. Ez a kísérleti tér kiválóan alkalmas arra, hogy a fiatal látogatók megismerhessék, hogyan gondolkodnak, alkotnak a Budai Rajziskola növendékei.

Antal Ildikó

 

A Fotóhónap 2012-ben csatlakozott a European Month of Photography (EMOP) szervezethez, amely az európai fővárosok fotófesztiváljait fogja össze. A több nagyvárosban egyidejűleg megvalósuló programokkal elsősorban a kortárs fotográfiai törekvésekre irányítják rá a figyelmet. Az idei magyarországi rendezvények az archívumhasználat köré szerveződnek, és a tágan értelmezett történelmi (írásos, tárgyi, hang- stb.) dokumentumok, emlékek használatának és újraértelmezésének lehetőségeit vizsgálja a kortárs fotóművészet alkotásainak tükrében.Fotokkal_unneple_a_Budai_Rajziskola