Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Emésztési zavarok és a Lyme-kór

A Lyme-kór és a Candida-betegségek szinte ugyanazokat az emésztési zavarokat okozhatják – hívta fel a figyelmet dr. Szolnoki Lajos az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem októberi előadásán. A XII. kerületi természetgyógyász-háziorvos szerint a Lyme-kór kezelésekor alkalmazott antibiotikumos kúra felboríthatja a bélflóra egyensúlyát.

A hosszú élet fűszere

Kereskedelmi monopóliumáért háromszáz éven át harcoltak, a 15. században a nemesi konyha egyik legfontosabb kelléke volt. A ma már olcsó és könnyen elérhető fahéjat a legtöbben ételek ízesítésére használják, jótékony hatásairól kevesebben tudnak: a cukorbetegségtől a fogyókúrán át az ízületi gyulladásig szinte mindenféle betegségre gyógyír.

Így mulattak a hegyvidéki ifjak

A XVIII. Hegyvidéki Néptánc Találkozón kétszázötven kamasz hívta időutazásra a MOM Kulturális Központ közönségét. A Virányosi Közösségi Ház szervezésében nagykorúvá érő fesztivál az idén is zajos sikert aratott.

Lámpás felvonulások Szent Márton napján

Szent Márton napja, az adventi böjtöt megelőző utolsó nap a vigasságok ideje. Ezt a szokást elevenítik fel évről évre a hegyvidéki iskolák diákjai, akik az idén is vidám lámpás felvonulásokkal ünnepeltek.

Fotókkal ünnepel a Budai Rajziskola

Legutóbbi sikeres szereplésük után, annak is köszönhetően, a Budai Rajziskola fotográfia szakának növendékei most két kiállításon mutatják be műveiket a nagyközönségnek. Lisztes Edinával, a tárlatok szervezőjével és kurátorával beszélgettünk, aki elmondta, hogy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ tavalyi megnyitója jótékonyan irányította a szakma figyelmét az iskolára.

Olimpiát akar nyerni a hegyvidéki tornász

Nagyszerűen szerepelt a nanjingi ifjúsági olimpián Kardos Botond. A Diana utcai Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium diákja a második helyet szerezte meg a korlát szerenkénti döntőjében, s mindössze két századdal maradt le az aranyéremről. Az ifjú tornász nem titkolt vágya a felnőtt olimpiai bajnoki cím megszerzése.

A legyőzhetetlen karatéka

A közelmúltban hozták nyilvánosságra a World Karate Federation világranglistáját, amelynek kadett –54-es kategóriáját hatalmas fölénnyel vezeti Boussebaa Aicha. A tizenhat éves hegyvidéki karatéka világversenyen még nem talált legyőzőre, s legutóbb az U21-es korosztályban is győzedelmeskedett.

Örömúszás akadálytalanul

Adománygyűjtő családi úszóversenyt szervezett a Mozdulj! Közhasznú Egyesület. A második alkalommal megrendezett program idei bevétele is a Gézengúz Alapítvány munkáját segíti.

Közmeghallgatás a polgármesteri hivatalban

Veszélyes fákról, szabálytalanul sétáltatott kutyákról, megnőtt autóforgalomról és egy újonnan kialakítandó útról egyaránt szó esett az önkormányzat közmeghallgatásán, amelyen a kerület lakói Pokorni Zoltán polgármesternek és munkatársainak tehették fel közérdekű kérdéseiket.

Fogjunk össze! Támogassuk együtt a rászorulókat!

Amit várunk: jó állapotban lévő, tiszta, meleg ruha, kabát, cipő, takaró, valamint tartós élelmiszer. A gyűjtés ideje: december 15-ig, a polgármesteri hivatal nyitvatartási idejében.

Elismerések a szociális munka napján

Hagyományosan a szociális munka napja alkalmából megrendezett ünnepségen mond köszönetet a Hegyvidéki Önkormányzat a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozó kerületi szakemberek egész éves munkájáért. Az eseményen, amelyre az ágazat valamennyi munkatársa meghívást kap, lehetőség nyílik a képviselő-testület által adományozott kitüntetések, valamint a polgármesteri dicséretek átadására is.

Építsünk közösen Betlehemet!

A Hegyvidéki Önkormányzat idén is várja olyan, nem szervezetten működő közösségek (például lakóközösségek, baráti társaságok) jelentkezését, akik vállalják, hogy az önkormányzat anyagi támogatása mellett saját erőből létrehoznak egy betlehemi jelenetet ábrázoló térbeli alkotást. Jelentkezési határidő: november 21.

Timár Sándor – egy végigtáncolt élet

Az idén tavasszal Kossuth-díjjal kitüntetett Timár Sándor koreográfus, táncpedagógus, Magyar Örökség-díjas, Állami-díjas Érdemes művésznek, a Hegyvidék díszpolgárának a közelmúltban ítélték oda a Nemzet Művésze címet. A legkiemelkedőbb művészek számára életjáradék formájában méltó életkörülményeket biztosító elismerést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere első alkalommal adta át Fekete Györggyel, a Magyar Művészeti Akadémia elnökével. Ennek apropóján beszélgettünk a Virányosban élő és dolgozó Timár Sándorral és feleségével, Timár Böskével, a Csillagszemű Táncegyüttes alapítóival.

Újjáépítették a lépcsőt a Tamási Áron közben

Több közterületi fejlesztés is befejeződött november közepén a XII. kerületben. Az alapokat is beleértve az önkormányzat újjáépíttette a Tamási Áron köz lépcsőjét, aminek köszönhetően a Tamási Áron iskola Dobsina utcai épületében tanuló diákjai még könnyebben és biztonságosabban érhetik el a Tamási Áron iskola menzáját.

Folytatódik a hajléktalanok rehabilitációs programja

A hajléktalanok rehabilitációját szolgáló program folytatásáról, valamint az utcán élők téli krízisellátási tervéről is döntött az önkormányzati képviselő-testület. Az egészségügyi és szociális ellátások szakmai integrációja, továbbá a Művész úti óvoda és bölcsőde átvétele szintén téma volt a legutóbbi ülésen.