Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elismerések a szociális munka napján

Hagyományosan a szociális munka napja alkalmából megrendezett ünnepségen mond köszönetet a Hegyvidéki Önkormányzat a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozó kerületi szakemberek egész éves munkájáért. Az eseményen, amelyre az ágazat valamennyi munkatársa meghívást kap, lehetőség nyílik a képviselő-testület által adományozott kitüntetések, valamint a polgármesteri dicséretek átadására is.

A társadalom megbecsülését fejezi ki a világszerte november 12-én megünnepelt szociális munka napja. Az esemény ráirányítja a közvélemény figyelmét azokra, akik az elesettekért, a rászorulókért dolgoznak. A Hegyvidéki Önkormányzat is minden évben köszönti a szociális ágazat kerületi dolgozóit, az idén a MOM Kulturális Központ színháztermében rendezett műsorral és vendéglátással kedveskedett a megjelenteknek.
Az ünnepséget megnyitó Kovács Lajos alpolgármester elmondta, hogy a szociális szféra korábban sok szempontból mostohagyereknek számított, azonban az utóbbi években folyamatosan javul a helyzete. Ezt jelzik a Hegyvidék több bölcsődéjében történt energetikai fejlesztések és egyéb felújítások, és legalább ennyire fontos az idén elvégzett elégedettségi mérés eredménye. Ebből ugyanis kiderül, hogy a szülők 90 százaléka rendkívül elégedett az önkormányzati bölcsődékben zajló munkával.
Az önkormányzat tovább bővíti az ellátórendszert, a tervek szerint átveszi a Művész úton jelenleg óvodának és bölcsődének otthont adó épületet – folytatta az alpolgármester. Mint mondta, ott kap majd helyet a Svábhegyi Bölcsőde új tagintézménye, míg a játszóház visszakerül a Zugligeti Bölcsődébe.
Kovács Lajos kiemelte, hogy rendkívül fontos feladatokat lát el az idősgondozás területén a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ. Egyre több a nyugdíjas a kerületben, őket szólítaná meg, szervezné egy közösségbe a nemrégiben elindított „Szépkorúak a Hegyvidéken” program.
Nagy népszerűségnek örvend a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ által működtetett lakáscsere és szabadidős klub, s telitalálatnak bizonyult az Ifjúsági Közösségi Tér létrehozása is. Régi adósság a Fejlesztő Napközi Otthon bővítése, ami a remények szerint rövidesen megvalósul. Olyan új épülettel gazdagodhat az intézmény, ahol lehetőség nyílik a bentlakásos ellátásra.
Hatékonyan működik a XII. kerületi Gazdasági Ellátó Szolgálat (GESZ), amely a pénzügyi mellett a szociális szférához kapcsolódó szakmai munkát is végez. Ez azonban hamarosan megváltozik, mivel a képviselő-testület döntése értelmében a gondozási központ keretében létrejön egy alapellátási központ: ez az egészségügyet és a szociális területet öleli majd fel, a GESZ pedig a gazdálkodásért felel a továbbiakban.
A köszöntőt követően átadták az idei szociális díjakat. Hegyvidék Gyermekjóléti Alapellátásáért Díjat kapott a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központban csoportvezetőként dolgozó Csepely-Szücs Orsolya, míg Kissné Szénási Szilvia, a családsegítő munkatársa és Babai Lászlóné, a Svábhegyi Bölcsőde szakácsnője Polgármesteri Dicséretben részesült. A kitüntetések átadását követően a Pilisi Tánc Egyesület a Maffia 2: Szabadon a rock and roll fogságában című táncos történetből adott elő részleteket.

mm.