Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szorongasok_kertje

Szorongások kertje

Egy képzeletbeli kertbe kalauzolja a látogatókat a Magyar Képzőművészeti Egyetem két aránylag frissen végzett szobrászhallgatójának Grow című kiállítása a Hegyvidék Galériában.
Szabó Ottó, alias Robotto és Tóth Márton Emil tagjai a Nem mi voltunk! Crew elnevezésű művészcsoportnak, amely Prága konfliktuspontjainak feltárása után a budapesti bulinegyedet is kidekorálta kamu réztábláival. A Memento Prague és a Memento Budapest projektet jegyző csoportosulás legfőbb célja „kifinomult idiotizmussal foglalkozó műalkotások és installációs élménykiállítások” létrehozása.
Robotto és Emil ezúttal a szorongás élményét kívánta előidézni a szemlélőkben. „Most nem a Hegyvidék Galéria kiállítóterében vagyunk, hanem a Grow című alkotás terében ­– mondta megnyitóbeszédében Falvai Mátyás író. – Nem díszletek között mozgunk, hanem valóban belépünk a betonkertészek nyugtalanító világába. Az alkotás szereplői pedig mi magunk vagyunk. A mi szorongásunkról szól, ahogy ezeket az emberekre éppen hogy emlékeztető alakokat szemléljük értelmetlen munkájuk közben. Ez az installáció annyiféle, ahányféleképpen szorongunk.”
Falvai hozzátette: ebből a betonkertből hiányzik a természet, hiányzik az élet. Csak a makacs, megingathatatlan akarat van, a földből kinövő betontömegek, az örök emberi kudarc, az impotencia.
A kiállításhoz november 19-én 18 órakor tárlatvezetés és beszélgetés kapcsolódik. Az installáció november 25-ig, hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között tekinthető meg a Hegyvidék Galériában (XII., Városmajor utca 16.).

J. Zs.