Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Onkentesek_takaritottak_a_Normafanal

Önkéntesek összefogása a Gesztenyés kert fáiért

Immár tizenkilenc éve minden ősszel környezetvédelmi akciót hirdet a Gesztenyés kert fáinak megmentése érdekében Gerstl József, a Novotel Budapest City főkertésze. A hagyományos, fehér virágú gesztenyefák legnagyobb ellensége, az aknázó moly a lehullott levelek alatt, az avarban vészeli át a telet, hogy tavasszal folytassa a növények pusztítását. Az önkéntes jelentkezők lombgyűjtésének eredményeképpen az utóbbi esztendőkben a park alsó részéről szinte teljesen eltűnt a kártevő, a gesztenyefák így egészen az ősz végéig megőrzik lombkoronájukat.
Ezúttal több mint kétszázan vettek részt a „Mentsük meg a Gesztenyés kert fáit!” elnevezésű programon, legnagyobb számban az állandó vendégnek számító Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium képviseltette magát. Az intézmény százötven diákja nem csupán a lombgyűjtésben, hanem a fatelepítésben is segédkezett.
Gerstl József ugyanis elhatározta, hogy felfrissíti a fasort, és a kivágásra ítélt – a hivatalos szakvéleményt a FŐKERT Zrt. készítette el –, balesetveszélyes gesztenyefák pótlására a kártevőnek ellenálló fajtájú csemetéket ültet. Áprilisban hat fa már a helyére került, és hamarosan újabb nyolc – ezek közül négyet a Hegyvidéki Önkormányzat vásárolt meg – többször iskolázott példányt ültetnek el.
A diákok ezeknek a helyét készítették elő, a szakszerűen kiásott, méteres gödröket talajjavító humusszal töltötték fel. A lelkiismeretesen elvégzett munka után Győri János rendezvényigazgató és Kovács Róbert általános igazgató jóvoltából a Novotel Budapest City mindenkit megvendégelt.

-os