Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_legyozhetetlen_karateka

A legyőzhetetlen karatéka

A közelmúltban hozták nyilvánosságra a World Karate Federation világranglistáját, amelynek kadett –54-es kategóriáját hatalmas fölénnyel vezeti Boussebaa Aicha. A tizenhat éves hegyvidéki karatéka világversenyen még nem talált legyőzőre, s legutóbb az U21-es korosztályban is győzedelmeskedett.

Boussebaa Aicha története akkor kezdődött, amikor édesanyja késve érkezett érte a Virányos Általános Iskolába, s hogy ne teljenek üresen a várakozás percei, a lány bekéredzkedett a tornateremben edző karatésokhoz. „Még nagyon kicsi voltam, de azonnal tudtam, otthon vagyok” – emlékezik vissza Aicha, aki azóta történelmet írt a sportágban: korosztályában ő az első nő, aki két Európa- és egy világbajnoki címmel büszkélkedhet, ráadásul világversenyen idáig még senki nem tudta legyőzni őt.
Amikor legutóbb beszélgettünk vele, elmondta, hogy tart a junior korosztálytól, hiszen ő lesz majd a legfiatalabb versenyző a csoportban. Mint utóbb kiderült, aggodalma alaptalan volt. Szeptemberben Rijekában fölényesen nyert, még a szlovák származású kadet Európa-​bajnok, Kuklova is 9–0-ás vereséget szenvedett ellene. A következő nemzetközi viadalán pedig junior és U21-es korosztályban is a dobogó legtetejére állhatott.
„Nem vagyok izgulós típus, ugyanakkor tudom, mekkora a tétje a versenyeknek. Komoly ellenfeleim vannak, akik folyamatosan fejlődnek. Nem bízom el magam, nagy alázat és tisztelet van bennem. Ezt semmilyen cím nem képes kitörölni belőlem” – jelenti ki határozottan Aicha.
Edzője, Szinák Attila Sensei ekképpen beszélt róla: „Tulajdonképpen még kislány, azonban elég érett ahhoz, hogy a helyén kezelje a sikereit. Óriási energiákat képes mozgósítani versenyzéskor, de legalább ennyi energiát tud adni versenyzőtársainak is. Nem önző típusú bajnok. A legkisebbekkel és bizonytalanabb társaival is rendkívül nyitott, igyekszik húzni és felemelni őket.”
Sokakat meglepett a World Karate Federation nemrég nyilvánosságra hozott világranglistája, Aicha ugyanis kadett –54-es kategóriában hatalmas előnnyel, 2650,5 ponttal vezeti a mezőnyt. A második helyen a német Josephine Roehl áll 1258 ponttal.
„Jelenlegi eredményei alapján nem kell nagy vátesznek lenni ahhoz, hogy előre lássuk: hamarosan bajnok lesz a magasabb korosztályokban is. Igaz, a győzelmi sorozatát megtartani a világ nyolcadik csodája lenne, de arra számíthatunk, hogy az élmezőnyben találjuk majd a nevét. Jobban aggódom amiatt, hogy az egész életét a karatéra tervezi feltenni. Igyekszem befolyásolni, hogy képes legyen több lábon is megállni” – mondta Szinák Attila.
Az Arashi Sport Klub egyik büszkesége a következő Európa-​bajnokságára készül. Mindennap edzésre jár – a táskájában pedig ott lapul a felszerelése, amelyben már többször végighallgathatta a magyar himnuszt a dobogó legmagasabb fokán.

BM