Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lampas_felvonulasok_Marton-napjan

Lámpás felvonulások Szent Márton napján

Szent Márton napja, az adventi böjtöt megelőző utolsó nap a vigasságok ideje. Ezt a szokást elevenítik fel évről évre a hegyvidéki iskolák diákjai, akik az idén is vidám lámpás felvonulásokkal ünnepeltek.

Több mint egy évtizede szerveztek először lámpás felvonulást a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban. Az alsósokhoz később a felsős évfolyamok is csatlakoztak, így a Márton-napi vigasság hamarosan jelentős iskolai rendezvénnyé nőtte ki magát.
Ezt bizonyítja, hogy az idén 400 liba formájú linzert osztottak szét a résztvevők között (az édességet Meskó Gyula igazgatóhelyettes felesége sütötte). A program a hagyományoknak megfelelően az iskola udvarán bemutatott műsorral kezdődött. Előbb az alsós gyerekek énekeltek (Opánszki Dávid kórusvezető és Börgöndi Viktória énektanár tanította be őket), majd a negyedikesek magyarul, az ötödikesek németül adtak elő történeteket Szent Márton életéből.
Ezt követően a diákok felkerekedtek, és saját készítésű világító lámpásaikkal, énekelve, elsétáltak a közeli Szent Márton-kápolnához. Zárásként az iskola osztálytermeiben, a „nyitott kapuk” program keretében, a Márton-napi hagyományokhoz hűen, terített asztal fogadta az ünneplőket. Az innivalót és édességet a szülők biztosították, míg a zsíros kenyeret a gyerekek kenték meg.
Libakönyvjelzőt készítettek, valamint Szent Márton életét felölelő, német nyelvű vetélkedőn vettek részt a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola német nemzetiségi alsós osztályai. A forgószínpadszerűen összeállított állomásokon a többi között puzzle-t raktak ki és memóriajátékot játszottak a gyerekek. A negyedikesek Szent Márton legendáját adták elő, majd a tanárok vezetésével az összes alsós németes diák körbejárta a szomszédos Diana parkot. Minden osztály másfajta lámpást készített, így igazán színpompásra sikeredett az énekszóval kísért felvonulás.
Az Iskolakóstolgató elnevezésű rendezvénysorozat részeként évek óta megtartják a Márton-napi felvonulást a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban. A vidám programra a jövőre iskoláskorba lépő óvodásokat is meghívják. Ezúttal sem történt ez másképp, a nagycsoportosok először megnézték a negyedikesek színpadi produkcióját, majd a „nagyoktól” kapott lámpásokkal felszerelkezve csatlakoztak az alsósok menetéhez.
Az iskolát megkerülő lampionos felvonulás ezúttal is a gyümölcsöskertben zárult, ahol az „aranyos” szokások szerint lobogó tábortűz, Márton-napi sós perec és forró tea várta a gyerekeket, akik az alkalomhoz illő dalokkal köszönték meg a vendéglátást.

sm.