Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Komposztalok_a_kornyezetvedelemert

Komposztálók a környezetvédelemért

Hét éve hirdetett először komposztálókeret-osztási akciót az önkormányzat. Az idén százötven környezetvédő eszközt igényeltek a hegyvidéki kerttulajdonosok.

Mivel Budapest teljes területén tilos az avar szabadtéri elégetése, a kerti zöldhulladéktól szabályosan kétféleképpen lehet megszabadulni. Az egyik megoldás, hogy a fűnyesedéket, a levágott növényi szárakat, az avart és a lombot a kerttulajdonosok kifejezetten az FKF Zrt. erre a célra szolgáló zsákjaiba gyűjtik össze, ez azonban nincs ingyen, a cég logójával ellátott műanyag zsákok pénzbe kerülnek, igaz, az elszállításért nem kell külön fizetni.
A másik lehetőség a házi komposztálás, ami a kerti zöldhulladék és a háztartási szerves hulladék leginkább környezetbarát, egyúttal legolcsóbb hasznosítási módja. Ehhez nyújt segítséget az önkormányzat hét évvel ezelőtt életre hívott programja: minden ősszel, előzetes regisztráció után, a készlet erejéig ingyen juthatnak komposztálókerethez a hegyvidéki lakosok.
Az idén százötven darab a korábbiakhoz képest még erősebb komposztálóeszköz talált gazdára – mondta el lapunknak a komposztálók átadásában segédkező Kovács Lajos. A környezetvédelmi programokért felelős alpolgármester hozzátette, hogy a Hegyvidék a főváros legzöldebb kerülete, ahol a lakóépületek nagy részét kert, vagy valamilyen zöld terület övezi. Ebből adódóan jelentős a kerti zöldhulladék-termelődés.
„A felmérések szerint a kukákba kerülő háztartási hulladék mintegy harmada komposztálható, szerves anyag, ami azt jelenti, hogy ennyivel lehetne csökkenteni a lerakókba és égetőkbe kerülő szemét mennyiségét – folytatta Kovács Lajos, hangsúlyozva, hogy a szerves hulladékok szelektálása és helyben történő hasznosítása olyan környezetkímélő módszer, ami a fenntarthatósághoz járul hozzá. – Az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a környezet- és klímavédelmet, ezért támogatja a komposztálókeretek osztásával a házi komposztálás elterjesztését.”
Az alpolgármester szerint különbséget kell tenni a szemét és a hasznosítható hulladék között. Az utóbbi kategóriába tartozik a kerti zöldhulladék, amiből a komposztálásnak köszönhetően ingyen lehet értékes talajjavító tápanyagot előállítani, nagyrészt kiváltva ezzel a műtrágyázást.
Az önkormányzat igyekszik jó példát mutatni a lakosság számára a környezetbarát megoldások terén. A MOM Kulturális Központban Magyarországon egyedülálló fűtő-hűtő rendszer üzemel, ami a Jagelló út alatt húzódó főgyűjtő szennyvízcsatorna hőjét hasznosítja. Néhány óvodában napelemeket helyeztek el, aminek köszönhetően jelentősen csökkent a villamosenergia-felhasználás. Több bölcsődében, óvodában és iskolában hőmegtartó nyílászárókat építettek be, valamint utólagos szigeteléssel látták el a homlokzatokat, ami szintén jelentős energiamegtakarítást eredményez – sorolta a közelmúltbeli fejlesztéseket Kovács Lajos.
Az önkormányzat beszüntette a PET-palackos italok vásárlását, ezzel is csökkentve a kerület ökológiai lábnyomát. Beszédes adat, hogy korábban évente sok ezer műanyag palack került a polgármesteri hivatalból a szelektív gyűjtőkbe. A példamutatást szolgálja a nemrégiben beszerzett elektromos hajtású autó is, amit a kerületi útfelügyelők használnak.
A komposztálókeretek átadásában az önkormányzattal szorosan együttműködő Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület is segédkezett. Botfalvai Zsolt elnökhelyettes elmondta, hogy a komposztálás népszerűsítése az erdők megőrzése szempontjából is rendkívül fontos. A védett kerületi erdőterületeken ugyanis rendszeresen találnak illegálisan lerakott zöldhulladékot. Ennek az a veszélye, hogy az invazív fajok magjai így könnyebben bejutnak a kiegyensúlyozott növényi társulásokba, és felborítják a meglévő ökológiai egyensúlyt. „Az utóbbi években érezhetően javult a helyzet, a járőrözéseink során azt látjuk, hogy egyre többen komposztálnak, ezzel párhuzamosan pedig csökken az erdős részekre kidobott zöldhulladék mennyisége” – foglalta össze a polgárőrök tapasztalatait a szakember.
A komposztálásról a www.termeszetvedelmi-polgarorseg.hu honlapon részletes leírást olvashatnak az érdeklődők. Az info@termeszetvedelmi-polgarorseg.hu vagy a botfalvai.zsolt@termeszetvedelmi-polgarorseg.hu címre érkező kérdésekre pedig igyekeznek minél gyorsabban válaszolni az illetékesek.

MM.