Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Liszterzekenyseg_szuresen_a_angycsoportos_ovodasok

Lisztérzékenység-szűrésen a nagycsoportos óvodások

Második éve végeznek lisztérzékenység-szűrést a hegyvidéki gyerekek közt a Lisztérzékenyek Egyesülete Szolnok munkatársai, akiket a kerületben lakó érintettek egyesülete hívott meg annak idején először előadást tartani a témáról. „Kevés olyan kerület van, amelyik áldoz arra, hogy ezt a nem túl olcsó, fejenként kétezer-ötszáz forintos szűrővizsgálatot elvégezzük évente azon a négyszáz-ötszáz gyereken, aki beleesik a hatéves körüli korosztályba” – mondta el lapunknak Pusztai János mentőtiszt, a szolnoki szervezet alapítója és elnökségi tagja.
A gyorsteszt azonnali eredményt hoz, és pozitív eredmény esetén két-három héten belül orvosi diagnózis is születik. „A korai diagnosztizálás azért fontos, mert így nem alakulnak ki társbetegségek – folytatta a szakember. – A lisztérzékenység egy veleszületett, génekben kialakuló rendellenesség, ami felszívódási zavarral jár. A mostani szűrésnek az a lényege, hogy az érintett panasz- és tünetmentes gyerekeket időben diétára fogjuk, s így megóvjuk őket a későbbi problémáktól.”
Pusztai János a Lisztérzékenyek Egyesülete Szolnok munkatársaival ezer önként jelentkezőnél az országban, de Európában is elsőként mérte vissza hat év elteltével a korábbi eredményeket, amelyek minden esetben megfeleltek az első szűrés eredményeinek. A vizsgálatot tehát elég egyszer, lehetőleg hatéves kor körül elvégezni.
„Az Egészséges Hegyvidék program részeként indított Hegyvidéki Óvodások Egészségprogramja egyik fontos pontjaként szerveztük meg az óvodások körében a lisztérzékenység-szűrést – mondta Fonti Krisztina alpolgármester, aki hozzátette, a vizsgálatot eddig az általános iskola első osztályosai között végezték. – Mivel ehhez meg kell szúrni a gyerekek ujját, szükség van a szülők beleegyezésére, de az volt a tapasztalatunk, hogy ők nem tudtak kellő figyelmet fordítani erre az iskolakezdés egyéb gondjai mellett. Ezért, az idén először, megpróbálkoztunk a végzős óvodások szűrésével. A korábbi ötven százalék helyett így a szülők hetvenhét százaléka járult hozzá a vizsgálat elvégzéséhez.”

Fonti Krisztina hangsúlyozta, fontos, hogy a lehető legkorábban kiszűrjék a rendellenességeket a gyerekeknél. A Hegyvidéki Óvodások Egészségprogramja részeként ortopédiai, hallás- és látásvizsgálatot végeznek a nagycsoportosok körében, a fogászati szűrésen pedig évente kétszer minden óvodás részt vesz.

J. Zs.