Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_befogadas_napjara_emlekeztek1

A befogadás napjára emlékeztek

Huszonöt éve történelmi események színhelye volt a Zugligeti Szent Család Plébániatemplom kertje. Az alig fél évvel korábban alapított Magyar Máltai Szeretetszolgálat augusztus 14-én, a befogadás napján ott létesítette az első tábort a keletnémet menekültek számára.

1989 nyarán több tízezer keletnémet menekült érkezett Magyarországra azzal a szándékkal, hogy Ausztrián keresztül minél előbb továbbutazhasson Nyugat-Németországba. A menekültek elhelyezésére augusztus 14-én (azóta ünnepeljük a befogadás napját) a mindössze fél évvel korábban – Csilla Freifrau von Boeselager kezdeményezésére – Kozma Imre által alapított Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Zugligeti Szent Család Plébániatemplom kertjében nyitotta meg az első menekülttábort.
Ezzel kezdetét vette az akkori Európa legnagyobb humanitárius segélyakciója, három hónap alatt 48 600 keletnémet állampolgár elhelyezéséről és élelmezéséről gondoskodtak. Az egyházközség és a máltai önkéntesek osztották az ételt, amelyet vállalkozások, magánemberek biztosítottak, a környéken élők közül sokan otthonaikba is befogadták a menekülteket.
A Sopronpuszta környékén megtartott páneurópai pikniken augusztus 19-én több száz keletnémet lépte át az ideiglenesen megnyitott osztrák–magyar határt, ezt követően Magyarország szeptember 11-én végleg szabaddá tette az utazást az NDK polgárai számára. Az első napon 1200 menekült ment el, az utolsó keletnémet családok 1989. november 14-én hagyták el a budapesti táborokat.A_befogadas_napjara_emlekeztek2Ezt az időszakot elevenítette fel a befogadás napjának huszonötödik évfordulója alkalmából tartott megemlékezés. Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az élet számos kihívást tartogat az ember számára, huszonöt évvel ezelőtt az akkori probléma megoldására az egyetlen lehetséges válasz a befogadás volt. Ezt az érzést élhette meg az újjáéledő zugligeti egyházközség, amely megtapasztalta, hogy előítéletek, ellenérdekek nem állhatnak az emberek közé.
Kozma Imre szerint ha lehetőség van a jó cselekedetre, minden jóakaratú ember egyként mozdul meg az igaz ügy érdekében. Ezt tette a német menekülteket több ízben felkereső Németh Miklós akkori miniszterelnök is, aki a befogadás keresztény üzenetét megjelenítő cselekedeteiért kiérdemelte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által most első ízben odaítélt Csilla von Boeselager-díjat.
Balatoni Mónika államtitkár mindezt azzal egészítette ki, hogy a menekültek befogadása és segítése ismét bebizonyította: a magyar szabadságszerető nép. Nem véletlenül fogalmazott úgy Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter, hogy a berlini falból az első téglát Kozma atya, a máltaiak, a magyarok vették ki.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalapításának huszonötödik évfordulója tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank emlékérmet bocsátott ki.

M.