Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fejlesztesi_forrasokhoz_juthat_a_Szent_Janos_Korhaz2

Fejlesztési forrásokhoz juthat a Szent János Kórház

Megújult a Szent János Kórház koraszülötteket ellátó Perinatális Intenzív Centruma. Az erről hírt adó sajtótájékoztatón Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár és Pokorni Zoltán polgármester arról is szólt, hogy a betegellátás színvonalának javítása, valamint az egyetemi oktatóbázis bővítése érdekében tárgyalások kezdődtek a Kútvölgyi és a János kórház közti szakmai együttműködés kialakításáról.

Megkezdődtek a tárgyalások a Szent János Kórház és a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjének együttműködéséről, amelynek keretében az egyetem bővíthetné a gyakorlati oktatóbázisát – mondta el a János kórházban tartott sajtótájékoztatón Zombor Gábor. Az egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az együttműködés komoly fejlesztési forrásokat biztosítana a János kórház számára: mivel az oktatási lehetőségek bővítése jelentős többletbevételt hozna az egyetem számára, az államtitkárság javaslata szerint e többletforrás egy része – javaslatuk alapján éves szinten minimum 500 millió forint – a Szent János Kórház felújítási alapjába kerülne.
Az állam ezt az összeget ugyanennyivel kiegészítené, így éves szinten legalább egymilliárd forintot fordíthatnának a budai régiót ellátó intézmény fejlesztésére. Az államtitkár hozzáfűzte: sokat jelent a Hegyvidéki Önkormányzat által felajánlott segítség, és hálás a polgármester kezdeményező, katalizáló szerepéért.
„Azt javaslom majd a választások után újonnan összeülő képviselő-testületnek, hogy évente ötvenmillió, azaz öt év alatt kétszázötvenmillió forinttal támogassuk a Szent János Kórházat, amennyiben megkezdődik a szakmai integráció” – jelentette be Pokorni Zoltán. A polgármester felidézte, hogy a korábbi években többször is felmerült már a János és a Kútvölgyi kórház együttműködése, de ezek az elképzelések nem jutottak a megvalósítás fázisába, mert nem tartották tiszteletben az intézmények eltérő szakmai sajátosságait. Úgy vélte ugyanakkor, hogy „ha volt értelme az egykori önkormányzati kórházak állami kezelésbe vételének, akkor az itt, Budán, a János és a Kútvölgyi kórház közti lehetséges együttműködésben biztosan látszik, hiszen itt van egymás mellett két kisebb-nagyobb gondokkal küszködő, nagy múltú intézmény, amelyek között eddig nem volt túl sok kooperáció”.
Pokorni Zoltán szerint reális célkitűzés lehet, hogy ennek a kormányzati ciklusnak a végére egy integrált együttműködésre képes egyetemi oktatókórházként működjön a Kútvölgyi és a János kórház, és megkezdődjenek a legfontosabb beruházások, mindenekelőtt a gyermekellátás, valamint a sürgősségi ellátás fejlesztése. A polgármester hangsúlyozta: amennyiben eljut odáig az integráció, hogy fizikailag is össze kell kapcsolni a két intézményt, akkor ezt építésigazgatási, szabályozási szempontból a kerület feltétlenül támogatja.
A Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb tervezett együttműködéséről annak apropóján beszéltek a sajtótájékoztató résztvevői, hogy 114 millió forint európai uniós támogatással, az intézmény által biztosított önrésszel együtt összesen 132 millió forintból teljesen megújult a János kórház Perinatális Intenzív Centruma. Dr. Princzkel Erzsébet részlegvezető főorvos elmondta: a központot a beruházás során a legkorszerűbb inkubátorokkal és a hozzájuk tartozó műszerekkel szerelték fel. Tizenkét inkubátorban látnak el kis súlyú koraszülötteket, valaminte azokat az újszülötteket, akik időre, rendes súllyal születtek, de valamilyen kiegészítő intenzív kezelésre szorulnak.
A főorvos tájékoztatása szerint a Szent János Kórház PIC-részlegén évente mintegy háromszáz koraszülött csecsemőt látnak el, közülük körülbelül 240 igényel légzéstámogatást, légzésterápiát, fokozottan intenzív ellátást. A legkisebb súlyú baba, akit életben tudtak tartani, 470 grammal született. Fejlesztesi_forrasokhoz_juthat_a_Szent_Janos_Korhaz

z.