Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gondolatok_a_konyvekrol

Gondolatok a könyvekről

Charlie Chaplin 1936-ban bemutatott Modern idők című szatírájában az egyik legrémisztőbb jelenet az, amikor a mozdulatlanul ülő főhősre rákapcsolnak egy etetőgépet, amely megeteti, az étkezés végén pedig megtörli a száját. Aztán a robot hirtelen elromlik, és elkezdi bedarálni a szájába a kukoricacsutkát, ráborítja a levest, arcon vágja a szájtörlővel.
A megannyi konspirációs elmélet, a félelmetes jövendölések, miszerint a gépek átveszik az uralmat a világ felett, a Gutenberg-galaxis halálát a technika fejlődése okozza majd, ma már nem is tűnnek olyan távolinak. Elég arra gondolni, hogy a nyomtatott könyvek mellett immár megjelentek és egyre népszerűbbek az e-bookok.
A Hungarian Multicultural Center (HMC) művészeinek alkotásaiból – Gondolatok a könyvtárban címmel – negyedik alkalommal megrendezett kiállítás darabjai a modern idők változásaira, a Gutenberg-galaxis végnapjaira hívják fel a figyelmet. „A könyv formájára, testiségére utaló elemek általában megmaradtak, de a könyv elsődleges funkciója, verbális tartalma háttérbe szorult, megítélése is a vizualitás kritériumai szerint történik – fogalmazott a megnyitón Gellér Katalin művészettörténész. – A könyv szétdarabolható, összepréselhető, átfesthető, az alkotó fantáziájának engedelmeskedő tárgy lett.”
Széchy Beáta, a HMC vezetője, a tárlat kurátora immáron huszonöt esztendeje vezet nemzetközi művésztelepet. Évről évre neves alkotók érkeznek hozzá a világ minden tájáról. „A célom, hogy a külföldiek elvigyék Magyarország jó hírét – mondta. – Ők az itt szerzett tapasztalataikból, élményeikből merítenek ihletet, rendeznek kiállítást saját hazájukban.”
A harminckilenc magyar és nemzetközi művészből álló gárda a jelenkor problémáiról üzen a szemlélődőnek. Renate Schweizer 2004 óta készít használt teafilterekből montázsokat, ruhát, kalapot, szobrot, vagy ami épp az eszébe jut. „Engem ez ihlet meg – vallja. – Sok helyen jártam már, nagyon szeretem Magyarországot és az itteni művészetet. Ez a kiállítás lenyűgöző, nagyon büszke vagyok, hogy én is a része lehetek!”
Barabás Márton, a Magyar Művészkönyv Alkotók Társaságának alelnöke a kidobott zongoráknak és könyveknek ad esélyt arra, hogy ismét művészi funkciót tölthessenek be. A Hegyvidék Galériában látható munkája zongorabillentyűk és egy könyv ötvözését ábrázolja.
A Munkácsy-díjas képzőművész véleménye elgondolkodtató: „Nemrégiben elvittem a hallgatóimat Gödöllőre. Ők már laptopról nézik a tájat, arról dolgoznak, készítenek akvarelleket. A financiális problémák mellett a legnagyobb változást a fejekben látom. A digitális világ hihetetlen változásokat eredményez, erre pedig reagálniuk kell a művészeknek, művésztelepeknek. Ez a tárlat is egy reakció. A könyvvel foglalkozni kell, megint kézbe venni, talán utoljára. Szívszorító, hogy analóg fotókat, litográfiákat csak kiállításokon láthatunk. Már úgy járok az utcán, hogy felteszem magamnak a kérdést: »Hol vagyok?«. Pedig fiatalokat tanítok, követem a változásokat, mégis minden olyan idegen…”

BM

 

A kiállítás szeptember 5-ig látogatható. Cím: Hegyvidék Galéria, XII., Városmajor utca 16.