Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kaszas_Attila-dij_Nagy_Alfrede_a_kituntetes1

Kaszás Attila-díj: Nagy Alfrédé a kitüntetés

Szűcs Gábor, a Mozaik Művészegyesület elnöke és Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere 2008-ban, a Magyar Kultúra Napján alapította meg a Kaszás Attila-díjat, amelyet ebben az esztendőben immár hetedik alkalommal adtak át az ötletgazdák. Az idén a Győri Nemzeti Színház szolgált otthonául a rendezvénynek.

„Aki a Kaszás Attila nevét viselő díjat megkapja, méltán lehet büszke magára, hiszen olyan ember a díj nevének hordozója, aki ízig-vérig, minden porcikájában remek színész volt” – emelte ki a hétfő esti gála előtt Forgács Péter, a győri teátrum igazgatója. Hozzátette, Kaszás Attilával többször játszották felváltva ugyanazokat a szerepeket: „Említhetném a Sakkot, a Nyomorultakat, de élete utolsó előadásában, az »56 csepp vér« című produkcióban is együtt alakítottunk.”

A díjátadó ünnepségen Borkai Zsolt, Győr polgármestere köszöntötte a megjelenteket. „Nagy öröm számomra, hogy városunkban rendezhetjük az eseményt. Úgy gondolom, amikor az alapítók kitalálták ezt az elismerést, ők maguk sem gondoltak arra, hogy a magyar ajkú színészek egyik legrangosabb kitüntetése lesz a Kaszás Attila-díj. Győr intézményei és társulatai bizonyították, hogy komoly és magas szintű kultúrát tudnak közvetíteni a közönség felé, és ebbe méltón illeszkedik a mai ünnepség” – fogalmazott a győri polgármester.

A gálán megjelentek a korábbi évek díjazottjai is. A kitüntetettek ugyanis egy idén kiírt pályázat eredményeként alkotott szobrot vehettek át az alapítóktól. A díj egy meghajló művészt ábrázol, s Paulikovics Iván munkáját dicséri.

„Pályázatunkra harminc pályamű érkezett, ezeket komoly szakmai zsűri értékelte. Az mindenképpen feltétel volt, hogy ne Kaszás Attilát ábrázolja az alkotás – mondta Pokorni Zoltán. – Az elismerés egyébként is azokat hivatott díjazni, akik az előző évadban egyszerre mutattak kiemelkedő művészi teljesítményt, és társulatukon belül is jelentős közösségszervező tevékenységet folytattak. Korábban döntöttünk arról is, hogy ne egy zsűri vagy kuratórium értékeljen, hanem a színészek válasszák ki maguk közül az általuk legérdemesebbnek tartott pályatársukat.”

A harmadik fordulóig eljutott három színész közül végül a közönség szavazatai alapján választották ki a díjazottat. Az idén az Örkény Színház művészére, a Jászai- és Kossuth-díjas Pogány Juditra, a Radnóti Színház tehetségére, az ugyancsak Jászai-díjas Schneider Zoltánra, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészére, Nagy Alfrédra voksolhatott a publikum. A jelöltek a gálán kisfilmekben mutatkoztak be, majd a teátrumok igazgatói méltatták művészeiket, egyúttal felidézték Kaszás Attila munkásságát és személyét.

„Nagy dolog, hogy hét év után is létezik ez a díj – fogalmazott köszöntőjében L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. – De nemcsak az évek az érvei ennek az elismerésnek, hanem az is, hogy komoly szakmai legitimáció áll mögötte. A díj jelképezi a nemzeti összetartozást és azt, hogy a magyar kultúra határoktól függetlenül egységes.”

A beszédek és a színpadi produkciók után Szűcs Gábor és Pokorni Zoltán ünnepélyesen bejelentette, hogy 2014-ben Nagy Alfréd a Kaszás Attila-díj nyertese.Kaszas_Attila-dij_Nagy_Alfrede_a_kituntetes2

„Nagyon nehéz most bármit is mondanom. Rengeteg embernek kellene megköszönnöm, hogy itt állhatok, de valaki óhatatlanul kimaradna. Ezért legfőképpen páromnak, Szendének szeretnék köszönetet mondani, hogy velem van, s hogy az elmúlt évben sok szép és nehéz pillanatot éltünk át együtt. Ez a szeretet ölelje át mindazokat, akik rám szavaztak” – mondta meghatottan az immár Kaszás Attila-díjas színész.

A Győri Nemzeti Színházban rendezett ünnepség az idén először négynaposra kerekedett, hiszen ezúttal a jelöltek saját színházuk egy-egy darabjával is bemutatkoztak a nagyközönségnek. A Színészünnepként emlegetett rendezvény része volt az itt évek óta nagy sikerrel zajló nyílt nap is. A színházkedvelők szeptember 6-án a pincétől a padlásig bejárhatták a győri teátrum épületét, így a kulisszák mögött kalandozva megtudhatták, mennyi munkával jár egy előadás színpadra állítása és eljátszása.

A díjátadó gála Forgács Péter által összeállított műsorában felléptek Miklósa Erika, Dolhai Attila, a Győri Balett táncosai és a Góbé zenekar. A nézők részleteket láthattak a Sakk című musicalből, sőt a győri színházban most készülő, Jézus Krisztus szupersztár című darab koncertszerű előadását is meghallgathatták.

Csapucha Adrienn